S H S

1955: Scheveningen Holland Sport

Wie uit de archieven van de K.N.V.B. te weten wil komen wanneer Holland Sport is opgericht, kan dit niet terugvinden. De gedachten gaan terug naar het zo merkwaardige jaartal 1954. In dit jaartal begon het betaald voetbal in Nederland. Het initiatief kwam van de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond de N.B.V.B. ook wel ‘wilde bond’ genoemd. Deze nieuwe bond richtte tien nieuwe clubs op waarmee de eerste profcompetitie werd georganiseerd. Daarbij zaten Fortuna ’54, Alkmaar’54, Rapid ’54 en ook Rotterdam en Den Haag. Deze competitie en de clubs werden geboycot door de KNVB, waardoor men vaak met slechte accommodaties te maken had. Zo voetbalde Den Haag op Duinhorst in Wassenaar want de gemeente wilde geen wilde beroepsvoetbal competitie binnen haar grenzen en Rotterdam had nergens een eigen terrein en speelde door het hele land tot aan Drenthe toe. Kortom het was dat jaar een onoverzichtelijk toestand. In november 1954 werd er een compromis gesloten tussen de beide bonden onder bepaalde voorwaarden. 1. De beide lopende competities moesten worden stopgezet. 2. De sancties,op straffe van uitsluiting door de KNVB van spelers en clubs, moesten van tafel. 3. De tien bij de wilde bond aangesloten clubs moesten uiterlijk in juli 1955 zijn samen gesmolten bij bestaande amateurverenigingen.

1e wedstrijd op 9 januari 1955: Holland Sport. Boven: Aad Bak, Henk Schouten, Jacq Heijster, Bertus de Harder en Mick Clavan. Midden: Gerrit Kist en Aad Bak. Onder: Tinus Osterholt, Wim Landman, Jan Everse en Toon Bauman.  Houtrust: Holland Sport– Emma 0-0.

Den Haag en Rotterdam fuseerden op 25 november 1954 tot de Flamingo’s. Deze naam bleek echter al vergeven en in januari 1955 werd het Holland Sport. Dit zouden we dus als oprichtingsdatum kunnen beschouwen.

Nadat beide bonden waren samengevoegd onder de paraplu van de KNVB werden alle 56 clubs willekeurig ingedeeld in één van de vier klassen. Aan het eind van het seizoen zouden de vier kampioenen via een play-off om het landskampioenschap gaan spelen. De negen hoogst geklasseerde clubs gaan het jaar later spelen in de hoofdklasse. De overige clubs worden dan ingedeeld in de 1e klasse A,B ,C en D.

Toegangskaartje: woensdag 25 april 1956 SHS – Rapid JC einduitslag 2-1.

De nieuwe semi-prof competitie werd in januari 1955 gestart. De eerste wedstrijd voor Holland Sport was uit tegen Zwolsche Boys. Voor 9.000 toeschouwers won Holland Sport met 5-0 van Zwolse Boys door 3 x Mick Clavan en 2 x Bertus de Harder. Holland Sport verwierf op Houtrust meteen een geweldige populariteit. Geen wonder want het samengaan van de Haagse en Rotterdamse profclubs had tal van prima spelers bijeengebracht. Goede voetballers van Rotterdam waren: Landman, Everse, Schouten, Bak en Osterholt en van Den Haag: Mick Clavan, Bauman, Piet Kraak en natuurlijk Bertus de Harder.

In het eerste seizoen werd Holland Sport bijna kampioen maar speelde op 26 juni, de slotdag, een dramatische wedstrijd tegen NAC. Op deze warme zondagmiddag speelde Holland Sport de beslissende wedstrijd om het kampioenschap van de eerste klasse B tegen NAC. Holland Sport had slechts één punt nodig om de titel in de wacht te slepen maar directe concurrent NAC maakte kans op de titel. Niemand twijfelde echter of dit punt op Houtrust zou worden behaald want Holland Sport had dit seizoen thuis nog geen wedstrijd verloren maar het rommelde binnen Holland Sport.

Waarover spraken zij ???

De voornaamste geldschieter van de club, de Amsterdamse handelaar Lodewijk Ropke, onderhandelde in het geheim met Feijenoord-voorzitter Kieboom, over een overname van Holland Sport door de Rotterdamse club. Toch meldt het Vrije Volk na de wedstrijd dat de selectie bekend was met het ‘geheime’ gesprek. Henk Schouten kwam in een financieel conflict met het bestuur en verzocht niet te worden opgesteld wat niet werd gehonoreerd.

Het team was de eerste helft veel aan de bal maar wellicht door een vleugje nervositeit ontbrak het aan precisie. Toch kwam Holland Sport voor rust op een 1-0 voorsprong door een doelpunt van Henk Schouten. Holland Sport met individuele kwaliteiten zoal Mick Clavan en Bertus de Harder legde het in de tweede helft af tegen een homogener NAC. Het waren echter een aantal merkwaardige gebeurtenissen in de SHS verdediging waardoor NAC eenvoudige op een 1-3 voorsprong kwam. Bij alle drie de doelpunten was keeper Landman op wonderlijke wijze betrokken. De vraag of er sprake van omkoping zou zijn bleef lang na afloop hangen boven de verloren wedstrijd. Lees over het drama Wim Landman even verderop in dit historisch overzicht.

1955: Holland Sport koopt historie bij SVV Scheveningen

Feijenoord wilde met een overname van Holland Sport de plaats innemen van de Haagse club. Deze ‘meesterzet’ ging niet door want op het nippertje wisten de Rotterdammers op eigen kracht de hoofdklasse te bereiken. Toch zou Het Vrije Volk juli 1955 in een krantenkop melden dat Feijenoord als eigenaar van Holland Sport deze club heeft doorverkocht aan SVV Scheveningen.

Wel ‘pikten’ Feijenoord een aantal topspelers van Holland Sport na afloop van de competitie zoals Henk Schouten, Aat Bak en Tinus Osterholt. Keeper Landman had Feijenoord ook graag willen inlijven maar hij verkoos ervoor bij Holland Sport te blijven voetballen.

Op 14 juli 1955 fuseerden Holland Sport en voetbalclub SVV Scheveningen tot de nieuwe combinatie die kortweg S.H.S. zou gaan heten. Deze fusie was noodzakelijk want elke nieuwe betaald voetbalclub moest gelieerd zijn aan een bestaande amateurvereniging. Deze verplichte verbintenis, naar de regels KNVB, bracht het voordeel dat er structuur, bestuur, accommodatie en een supportersschare aanwezig is.

Een ingekorte geschiedenis van SVV Scheveningen.

Twee oprichters van SVV Scheveningen, links W.P.J. de Liefde, rechts .G. Moen sr.

SVV Scheveningen is officieel opgericht op 1 juli 1919 in het café “Volksbelang” in de Keizerstraat te Scheveningen. In deze vergadering werd besloten tot het vormen van ener voetbalvereniging onder de naam SVV Scheveningen. In 1929/1930 speelde de vereniging een midden positie in de 3e klasse West. In 1934/1935 kruipt Scheveningen naar een tweede plek maar nog steeds in de 3e klasse en verblijft aldaar ook in 1938/1939 met opnieuw een tweede plaats. Kortom een weinig aansprekend resultaat.

Een deel van het eerste ‘elftal’ foto van SVV Scheveningen in 1919 op de Boetvelden.
De spelers die toen in seizoen 1919-1920 voor het eerste elftal van SVV Scheveningen uitkwamen waren: A. Hofland, M. Harteveld, J. Roskam, P.J. v.d. Toorn, P.C. Brokke, C. Oosterveen, P. Koonings, L Spaans, J.D. Brokke, F. Wehrmann en C. Rensen. 

Na alle ellende van de Tweede Wereldoorlog werd er in het seizoen 1945-1946 weer “gewoon” begonnen met het voetballen. Wel werd er nog later een gedenksteen gemaakt met daarop de namen van alle leden van Scheveningen die de oorlog niet hadden overleefd.

1946: SVV Scheveningen Kampioen in de zondag 3e Klasse B. vlnr: O.Lochmans, K.Vink, H.v.Roekel, P.Snabel, A.C.J.v.d.Harst, A.v.d.Zwan, J.v.d.Harst, W.Verhey, P.de Lange, M.de Lange, P.de Roode en C.v.Roekel. Trainer was de heer W.Ros en verzorger H.Sas.

1947: SVV Scheveningen gaat hogerop.

Het 1e zondagselftal wist in seizoen 1945-1946 meteen het kampioenschap in de 3e Klasse B van de KNVB te veroveren en mochten promotiewedstrijden spelen. Dankzij de medewerking van het ADO-bestuur konden deze wedstrijden op hun veld in het Zuiderpark worden gespeeld. VDL en LFC waren daarbij de tegenstanders. SVV Scheveningen wist deze promotiewedstrijden tot een positief resultaat te brengen en voor het eerst in het bestaan van de club wist men hiermee de 2e Klasse van de KNVB te bereiken.

17 juni 1946: De Nieuwe Nederlander.
1949-1950 SVV Scheveningen. Staand: Piet Smit (trainer), Henk van Roekel, Johnny van der Zwan, Piet de Lange, Piet Beyersbergen, Otto Lochmans, Karel Vink, Piet de Roode, Kees Barberien en Henk de Graaf. Zittend: Arie van der Zwan, Jan van der Harst, Jan van Geen, Rinus de Lange, Ies de Lange en Kees Verkijk

Icoon Jan van Geen: Middenvelder met een neus voor de goal.

Geen, Jan van † - De Haagse Voetbalhistorie
27 mei 1949: Het Nieuwsblad van het Zuiden.

Jan van Geen is geboren in Den Haag op 12 februari 1928 en speelde vanaf zijn vijftiende voor VV Cromvliet. Hij was een aanvallende middenvelder die in 1948 overstapte naar SVV Scheveningen. Hij speelde slechts twee jaar voor de Scheveningers en vervolgde zijn carrière in 1950 bij het Franse Nantes en werd voetbalprof voor vijf jaar. Ook zat hij, samen met zijn latere SHS teamgenoot Bertus De Harder, bij de selectie van in Frankrijk spelende profs die in 1953 de Watersnoodwedstrijd  speelden. In 1955 keerde Jan terug naar Nederland waar inmiddels ook het profvoetbal ingevoerd was. De potentie van Jan van Geen werd ook in Zeist opgemerkt zo heeft hij ook voor het Nederlands B-voetbalelftal gespeeld. Bij terugkeer in 1955 sloot Jan zich aan bij SHS waarmee hij in 1958 kampioen van de 1e divisie werd. Aansluitend speelde hij nog drie jaar voor de Haagse amateurclub VV ADS waarvan hij later ook trainer werd. Jan Van Geen overleed op 18 september 1980 in zijn geboorte stad.

Nederlands watersnoodelftal 1953. Boven van links naar rechts: Doelman Frans de Munck, Nico Vreeken, Arie de Vroet, Rinus Schaap, van Cor der Hart, De Kubber, Theo Timmermans, Kees Rijvers, Frans Appel, Jan van Geen en Bertus de Harder.

1952: Derde klasser, geen geld en geen accommodatie.

In het seizoen 1948/1949 was na een paar jaar hangen en wurgen degradatie niet meer te voorkomen zo lijkt het maar via een vluchtroute behoud het haar 2e klasse staus. Door degradatie van het 1e zondag-elftal naar de derde klasse in 1952/1953 kwam SVV Scheveningen in financiële problemen. De sportieve achteruitgang bracht namelijk een teruggang in de recettes en kantine inkomsten. Het werd daardoor bijna onmogelijk om aan de gemeentelijke huur van het Duinhorst-complex te voldoen. Feijenoord inmiddels eigenaar van Holland Sport wilde met de Scheveningers in gesprek gaan. In 1954 werd in een bewogen vergadering door het bestuur van SVV Scheveningen in het niet meer bestaande zalencomplex “Padro” hoek Jurriaan Kokstraat/Gondelstraat besloten om de Holland Sport licentie van Feijenoord over te nemen. Bij de KNVB werd de de nieuw gevormde voetbalclub ingeschreven onder de naam Scheveningen Holland Sport afgekort tot S.H.S.

1954: Van Holland Sport naar Scheveningen Holland Sport.

Mede door de overname kon SHS beschikken over een grote selectie met aantrekkelijke spelers zoals bijvoorbeeld Gerrit Beekhuizen en Mick Clavan.. De KNVB besloot bij aanvang van de semi-profcompetitie de clubs te verdelen over twee hoofdklassen.

Staand: Ger Krist, Jan Everse sr, Jan van Geen, Wim Mangelmans, Cees de Jong, Bertus de Harder en Mick Clavan zittend: Toon Bauman, doelman Piet van Anraad, Joop Braster en Jan Koers.

S.H.S. werd ingedeeld in de hoofdklasse B voor het seizoen 1955/1956 met 18 clubs. Aan het eind van het seizoen zouden de eerste negen verenigingen van de twee Hoofdklassers promoveren naar de nieuw te vormen Eredivisie. De start van SHS was teleurstellend. Moeizaam werd er van de 34 competitiewedstrijden slechts 11 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 18 verloren. SHS eindigde op de veertiende plaats van de ranglijst.

26 mei 1958: De Heilige graal.

Ook in het seizoen 1956-1957 geen promotie maar wederom een verblijf in de 1e divisie. SHS speelde redelijk maar aan het einde van het voorjaar was de tiende positie van de ranglijst het hoogst haalbare. Maar er kwamen betere tijden.

1957/1958 Kampioensfoto S.H.S . Staand: Voorzitter.Th.J.Fehling, B. Zwarts, W. Zuidgeest, G. Beekhuizen, Wim Landman, W.Onink, J. Mommers en A.de Wit Zittend: C. Ijspelder, P. Dekker, Jan van Geen, W. Zwarts en H. Knollman.

We schrijven het seizoen 1957-1958 en eindelijk lijkt men op weg naar succes. Grote Haagse broer ADO had de stap in 1957 naar de eredivisie al gemaakt dus was de drang naar promotie nu nog groter. Het zou voor SHS een historisch seizoen worden dat op 25 augustus 1957 begon met een thuiswedstrijd tegen RCH. Op Houtrust zagen maar liefst 18.000 toeschouwers SHS met 6-4 winnen waarbij Wim Zwarts vier van de zes doelpunten voor zijn rekening nam. SHS ging mee strijden om de titel.  Het is zondag 26 mei 1958 en SHS speelt voor ongeveer 25.000 toeschouwers de wedstrijd tegen het Amsterdamse De Volewijckers. Het werd een bekroning van een prachtig seizoen. Met een 4-1 zege wist SHS de promotie naar de eredivisie, de Heilige Graal binnen te halen. Tel daarbij op de recette van 15 thuiswedstrijden met in het totaal tweehonderdduizend toeschouwers en het jaar was een kaskraker met een gemiddelde van 13.333 per wedstrijd.

Na het seizoen nam men afscheid van de grondlegger van het succes trainer Franz Fuchs. Spijtig want continuïteit was geboden. Kennelijk voorzag hij de verandering van het spelers materiaal en was de behaalde promotie het hoogst haalbare. Aan de nieuwe trainer Engelsman Ron Dellow de moeilijke taak ‘to encourage the selection’.

Dat de rek er echter uit was in de selectie bleek al snel. Met alle goede wil en geestdrift kon het elftal niet genoeg klasse brengen. De hoop op continuïteit op het hoogste niveau sloeg in het seizoen 1958/1959 om in teleurstelling. Veel spelers waren na de promotie vertrokken en ook keeper Wim Landman moest het begin van de competitie missen. Landman was over een hekje gesprongen en bleef met zijn ring achter het prikkeldraad hangen waardoor zijn vinger geamputeerd moest worden. Vervangende doelman werd Piet van Anraad. Op Houtrust speelde S.H.S. de openingswedstrijd tegen NAC. S.H.S. nam voor maar liefst 22.000 toeschouwers een 2-0 voorsprong maar het werd uiteindelijk toch nog 2-2.

Seizoen 1958-1959 SHS. Staande: Wout Zuidgeest, Bram Zwarts, Gerrit Beekhuizen, Piet van Anraad, Wim van Elderen en Arie de Wit . Zittend Eddy Moreels, Piet Dekker, Jan van Geen, Wim Zwarts en Jan Huntink.

In de tweede wedstrijd op 31 augustus stond de beladen Haagse derby ADO-S.H.S. op het programma. Wederom nam S.H.S. een 2-0 voorsprong waarna Jan van Geen ongelukkig in botsing kwam met voormalig SHS-speler Mick Clavan. Jan brak daarbij zijn been en S.H.S. stortte in en verloor met 3-2. Topschutter van Geen kwam niet meer terug en ook Wim Landman moest verzaken door een vermeende omkoopaffaire. Al deze randverschijnselen verzwakten SHS zeer. Er werd bijvoorbeeld bij Ajax met 2-1 gewonnen maar men verloor thuis op Houtrust met maar liefst 9-2 van de Amsterdammers. In Utrecht tegen DOS verloor S.H.S. zelfs met 10-0. S.H.S. eindigde met 18 punten uit 34 op de laatste plaats en degradeerde naar de 1e divisie.

Clubicoon Wim Landman: Het tragische einde van een stijlvolle doelman.

De geboren Rotterdammer Wim Landman, 13 april 1921, was een sublieme en elegante doelman. Nog voor Frans de Munck die bijnaam kreeg, werd Landman bij zijn voormalige club Sparta al De Zwarte Panter genoemd. Hij had een prachtige drop-kick en verrichtte onwaarschijnlijke reddingen middels zijn zweefduik. Zijn uitstraling werd vergeleken met die van een Hollywoodster zoals Clark Gable.

Doelman Wim Landman

Wim werd pas op 28 jarige leeftijd ingelijfd bij Sparta en vormde een verdedigend blok met Rinus Terlouw. Aan de andere kant genoot hij ook enige bekendheid door kolossale blunders. Eén fout kostte Sparta zelfs in de beslissingswedstrijd van 1952 tegen Hermes DVS het kampioenschap. Drie jaar later maakte Wim in het doel van Holland Sport in de kampioenswedstrijd tegen NAC ook een aantal blunders. In 1959 werd bij het Bossche BVV het bestaan van een zwarte kas ontdekt. Daarbij kwam een vermoedelijk omkoping van Landman aan het licht. De affaire speelde zich af rondom de wedstrijd BVV – SHS van 27 mei 1956. Een aantal jaren later werd Landman ten onrechte voor zestien maanden geschorst. Journalist Jan D. Swart heeft in zijn boek ‘Het drama Wim Landman’ aannemelijk gemaakt dat er van omkoping geen enkele sprake was. Integendeel Wim Landman had geweigerd het aangeboden bedrag, door BVV supporters, aan te nemen. De doelman werd van 16 maart 1959 tot 1 juli 1960 door de KNVB geschorst. Na zijn schorsing kwam hij nog even terug als doelman. De publieke vernedering is Landman echter nooit meer te boven gekomen. Zijn eerste huwelijk leed zwaar onder zijn depressies en moest wel stranden. Bij zijn tweede echtgenote vond hij evenmin rust. Het gevoel van mislukking werd met de dag sterker, als ook de wens om uit het leven te stappen. Op 27 juni 1975 heeft de tobbende ex-sportheld de moed verzameld om te doen wat hij al zo lang wil, een zelfgekozen levenseinde, en springt bij Bleiswijk voor de trein.

Stijlvol in Sparta outfit ontneemt Wim Landman de aanvaller een kans. Volbewondering gadegeslagen door Rinus ‘de rots’ Terlouw in een stampvolle Kuip.

Wim Landman leeft bij de voetballiefhebber voort als charismatische wonderkeeper. Hij sprak bij velen tot de verbeelding zo ook bij de net doorbrekende Limburgse cabaretier Toon Hermans. Hij zelf was ooit ballenvanger, liet geen mogelijkheid voorbij gaan om Landman van nabij aan het werk te zien. ‘Als hij in Amsterdam speelde tegen Ajax of Blauw-Wit moest en zou ik bij hem achter het doel staan. Ik schafte dan ook pas na de toss mijn kaartje aan. En om van helft te kunnen wisselen kocht ik dan in de rust de suppoost om met twee sigaretten, dan kon mijn middag niet meer stuk.” Wim Landman speelde voor de club 118 competitie wedstrijden. Drie meer dan die andere iconische doelman Martin van Vianen.

Trainer Ron Dellow

De aanpak van de Engelse trainer Ronnie Dellow werkte niet bij SHS. Dellow die ooit speelde in Engeland voor clubs als Manchester City en Blackburn Rovers als rechtsbuiten. Door de 2e wereldoorlog werd zijn spelers carrière onderbroken. Hij was piloot bij de Royal Air Force en na de oorlog kwam hij naar Nederland en werd voetbaltrainer. Bij een reeks van clubs heeft Dellow getraind zoals ‘t Gooi, Blauw-Wit en ook Heracles uit Almelo waar hij tot aan zijn dood woonde.

Ronnie werd in een terugblik door oud speler Arend Steunenberg van Heracles omschreven als een aimabele man ‘Hij had altijd goede zin, was voor iedereen aardig en altijd in voor een grapje. Hij was de levenslust zelve. Hij dronk tot voor kort nog graag een glas whisky en was altijd opgetogen als je weer langskwam. Als trainer kon hij een enorme teamspirit creëren.’ Bij S.H.S. echter lukte dat niet. Men vond Dellow veel te vriendelijk en niet geschikt voor de opbouw van het eerste elftal. Hoewel zijn contract nog twee jaar doorliep werd hij ontslagen. Ron Dellow overleed in Almelo in 2013 op 99 jarige leeftijd. Ook in het seizoen 1959/1960 ging het over het algemeen niet zo naar wens. Zonder klinkende namen uit het begin van de semiprof periode, zoals Bertus De Harder en Mick Clavan , bleef er een leuk elftal over maar ook niet meer dan dat. Het werd een onopvallend seizoen voor de semiprofs van SHS waar het elftal in de middenmoot eindigde.

Van Franz Fuchs naar Ludwig Veg: ‘Die Osterreichische spielweise’

Scheveningen Holland Sport telde bij aanvang van het seizoen 1960-1961 vele nieuwe gezichten. In de eerste plaats was er de teruggekomen Oostenrijkse trainer Franz Fuchs. Hij wist het kampioenssucces van 1959 niet te evenaren en vertrok na één jaar. Zijn opvolger werd landgenoot Ludwig Veg. De 38-jarige Ludwig Veg had twee jaar Alkmaar ’54 getraind waarmee hij ook promoveerde. Daarvoor stond hij aan de basis van het landskampioenschap van Rapid ’54 en werkte hij DFC omhoog. Met nieuwe spelers zoals: Piet van Wouw van derdeklasser RVC, Gouda speler Jan Kruitbos zijn broer Olympiaan Rinus Kruitbos en VUC-speler Henny van den Broek wilde SHS het elftal nieuw elan geven. Na een jaar schorsing beschikte men ook weer over keeper Wim Landman. Maar desondanks de voornoemde namen gaf het de selectie niet die impuls die men hoopte.

Aanhaken of afdalen.

Afbeeldingsresultaat voor mick clavan

Het kritieke seizoen 1961-1962 werd vooraf zo genoemd omdat de 1e divisie rigoureus zou w0rden ingekrompen. SHS speelde opnieuw geen rol van betekenis eindigde ditmaal opnieuw op een zevende positie. Dit betekende dat de Scheveningers op zondag 17 juni 1962 in Delft moest aantreden tegen SVV nr.7 van de andere 1e divisie voor handhaving.. In tweemaal vijfenveertig minuten, die meer enerverend dan goed voetbal te zien gaven, wist Scheveningen Holland Sport op het terrein van DHC de Schiedamse rivaal met 2-0 te verslaan. Roel Timmer en Jan de Kleyn voltrokken met hun doelpunten het vonnis over SVV. Een uitbundige vreugde natuurlijk na afloop van deze wedstrijd in de kleedkamer van SHS, die door deze overwinning in de 1e divisie bleef. 

Voorjaar 1964: bestuurlijke onrust.

Onder leiding van de gerenommeerde trainer Dennis Neville wist S.H.S. zich bovenin te handhaven. Het seizoen 1963/1964 bood zelfs lange tijd uitzicht op de eredivisie Een belangrijke wedstrijd in april zou de kans op promotie echter doen kantelen. In de thuiswedstrijd tegen fusieclub ( Stormvogels/ VSV) genaamd Telstar liep het elftal tegen een 2-3 nederlaag aan. De eredivisie werd op één punt gemist. In hetzelfde voorjaar bleek er een kloof te zijn binnen de vereniging.

Seizoen 1963-1964 Staand: Henk de Visser, Jan Fransz, Ger Hup, Maarten Trommel, Hans Pothof, Wim Onderstal, Jan Teske en Toon Valkenhoff. Zittend : Theo Valkenhoff, Leen de Visser, Dennis Neville (trainer), Wim Anderiesen, Mick Clavan en P v d Maas.
24 juli 1964. Op eenvoudige wijze maakt de Volkskrant het nieuws bekend.

Het boterde niet tussen de profsectie en de amateurafdeling. De amateurs wilde niet aansprakelijk zijn voor de schulden van de profsectie. In de ledenvergadering op 22 juli 1964 bleek het geschil niet te lijmen en werd er besloten om afzonderlijk verder te gaan. De in 1919 opgerichte voetbalvereniging Scheveningen keerde terug naar amateurs. Scheveningen bleef deels op Duinhorst spelen en deels op de bijvelden van Houtrust. SHS werd geschiedenis en de profclub werd weer Holland Sport.

Schroothandelaar geeft Holland Sport financiële middelen.

Na een aantal schrale jaren veerde Holland Sport in het seizoen 1966/1967 op. Onder leiding van meervoudig international Cor van der Hart werd de dolende Haagse club gekneed naar betere tijden. Cor boetseerde aan het elftal en vooral de verdediging. Schroothandelaar Kroesemeijer en supporter kon het niet aanzien dat zijn Holland Sport afgezakt was. Hij plaatste reclameborden aan de rand van de hoofdtribune wat de club jaarlijks 15.000 gulden opleverde. Verder investeerde hij in de selectie met als doel de eredivisie. Met de aankoop van Henny den Engelse (DHC), Theo Verlangen (ADO), Sjaak Roggeveen (DHC) en keeper Martin van Vianen (ADO) lukte het Holland Sport om met de top mee te draaien.

Holland Sport seizoen 1966/1967. Staand Jan Teske, Martin van Vianen,Theo Valkenhoff, Peter Esveld, Rob van der Bol, Toon Valkenhoff, Arie Don en Cor van der Hart. Zittend Rudi Steuer , verzorger Dick Kanig, Ben Roode , Theo Verlangen, Sjaak Roggeveen, Martin Kloor , Siem Bolleboom en Theo Zuiderwijk.

Toch zag het daar aanvankelijk niet naar uit want Cor van der Hart en Co kende een zwak begin. Vol verbazing moest hij vaststellen dat in de eerste weken van de voorbereiding enkele spelers nog op vakantie waren. Holland Sport startte met een nederlaag op Houtrust tegen RCH en er volgden nederlagen in uitwedstrijden tegen Eindhoven en AZ ’67. Ook het Schiedamse SVV ontfutselde Holland Sport punten op Houtrust. Gelukkig werd het tij op tijd gekeerd er volgde er maar liefst zes overwinningen op rij. Hierna volgde de mooiste overwinning tot nu toe want bij de latere kampioen Volendam werd met 1-2 gewonnen. Na deze overwinning zat een kwart van de competitie erop en had Holland Sport zich opgewerkt naar een gedeelde tweede plaats. De missie van der Hart om in het eerste seizoen onder zijn leiding bij Holland Sport van de achterhoede een hechte defensie te maken was gelukt.

Hoe ambitieus Holland Sport was bleek uit het aankoopbeleid voor het seizoen 1967-1968 . De nieuwe aankopen Branimir Vratnjan, Valjko Aleksic (beide afkomstig uit Joegoslavië) en Arie Don gingen de aanval versterken. Met trainer Cor van der Hart verrichte Holland Sport opzienbarend werk door bijna de gehele competitie de ranglijst aan te voeren. Cor omschreef zijn elftal als ” We spelen niet groots maar met zoveel inzet dat we moeilijk te pakken zijn”. Toch kreeg de ploeg aan het eind de bibbers want met de finish in zicht werd er uit drie wedstrijden slechts twee punten behaald.

Warming up Theo Verlangen.

Gelukkig deed de concurrentie het niet veel beter. Op 26 mei 1968 was Holland Sport na een 2-1 overwinning op de Volewijckers zeker van promotie naar de eredivisie. De ruim 16.000 toeschouwers zagen Holland Sport op Houtrust veel moeite hebben met de jonge tegenstanders. In een boeiende en goede wedstrijd kwam Holland Sport in de 25e minuut aan de leiding. Sjaak Roggeveen werd door Robbie van der Bol uitstekend gelanceerd en zijn harde schot was vervolgens onhoudbaar voor de keeper. De Amsterdammers gaven zich nog niet gewonnen en kwamen kort na de rust op gelijke hoogte 1-1. Nauwelijks een minuut later namen de Scheveningers wederom de leiding. Een goed genomen hoekschop van Arie Don kopte Sjaak Roggeveen steenhard in 2-1. Dit werd tevens de eindstand. Omdat Den Bosch op deze speeldag onverwacht verloor bij DFC was Holland Sport verzekerd van promotie naar de eredivisie.

‘Hier hebben we tien jaar voor gevochten’ was het commentaar van de overgelukkige Holland Sport-voorzitter en geldschieter Kroesemeijer. Als een trotse vader van een groot gezin nam hij de vele gelukwensen in ontvangst. Volkomen terecht want hij had ervoor gezorgd dat trainer van der Hart een goeie selectie in handen kreeg. De toeschouwers aantallen waren gegroeid van 4000 naar 10.000 toeschouwers gemiddeld en zo werd het geïnvesteerde geld deels weer terug verdiend.

Uit de Friese Courier van 4 juni 1968

Het team van trainer Cor de Hart had in de en laatste competitiewedstrijd aan één punt genoeg om zich ook kampioen te mogen gaan noemen. Een week later op 3 juni 1968 2e Pinksterdag, moest Holland Sport in Friesland aantreden tegen Cambuur. De Friezen kwamen al snel op een 1-0 voorsprong en bijna de gele wedstrijd liet de Cambuur zich van haar beste kant zien. De zes mans verdediging van de Hagenaars hield echter stand en hoopte op een tegen aanval. Het duurde tot 9 minuten voor tijd dat Holland Sport op toch op gelijke hoogte kwam door een strafschop van doelman Martin van Vianen. Het bleef bij deze 1-1 en dat betekende dat Holland Sport zich definitief tot kampioen van de 1e divisie mocht noemen.

1966: Sjaak Roggeveen & trainer Cor v/ Hart. Foto archief Hans de Jager.

Jacques Roggeveen: van linksbuiten naar centrumspits.

Sjaak speelde aanvankelijk voor amateurclub CVV. Hij kwam in deze periode uit voor het Nederlands amateurelftal. In 1965 werd hij ingelijfd door DHC uit Delft. Een jaar later werd hij voor 65.000 gulden gekocht door Holland Sport. Als speler van Holland Sport maakte Rotterdammer Sjaak Roggeveen op 16 april 1969 onder bondscoach Georg Kessler zijn debuut voor het Nederlands elftal voor een vriendschappelijke interland tegen Tsjecho-Slowakije..

Roggeveen speelde matig, maar wist de wedstrijd toch te beslissen door in de laatste tien minuten beide Nederlandse doelpunten te maken. In de volgende twee wedstrijden was Roggeveen als invaller van de partij. Hij scoorde op 7 mei 1969 in de 89e minuut de beslissende 1-0 tegen Polen.

1970: Sjaak in een ijverige pose

Op 7 september 1969 speelde Roggeveen zijn derde en laatste interland, eveneens tegen Polen. Sjaak koos tijdens zijn actieve loopbaan al bewust voor een eigen bedrijf in Hoogvliet. Huishoudelijke apparatuur werd decennia lang door hem aan de man gebracht. ‘Het eigen bedrijf was reeds in 1963 al begonnen en is dus de rode draad door mijn loopbaan geweest’, aldus Roggeveen. ‘Mogelijkheden om over te stappen naar andere clubs buiten de regio heb ik altijd afgewezen, omdat de winkel er altijd was. Nadat Holland Sport in 1971 opging in FC Den Haag, speelde Roggeveen nog één seizoen voor deze club. Een conflict met trainer Václav Ježek leidde in 1972 tot zijn vertrek naar Excelsior.

1968: Voetbalstad Den Haag.

Door de promotie van Holland Sport was de stad Den Haag dit seizoen 1968/1969 met twee clubs vertegenwoordigd in de eredivisie. Ondertussen had trainer Cor van der Hart zijn twee-jarige contract verlengd. In de onderhandelingen tussen Holland Sport-bestuurder Kroesemeijer en Van der Hart was men er al vrij snel uit. Holland Sport had zich opnieuw versterkt met Chris Kronhorst en Hans Dorjee van Xerxes/DHC. De eerste competitiewedstrijd werd op 18 augustus 1968 in Alkmaar verloren van AZ’67. Een week later werd op Houtrust voor 28.000 toeschouwers de stadsderby tegen ADO met 3-1 verloren. Omdat er valse kaarten in omloop waren, werden de poorten van Houtrust al ruim voor de wedstrijd gesloten. Op 13 oktober 1968 kwam Ajax op bezoek op Houtrust. De Amsterdammers wonnen gemakkelijk met 3-0. 

Holland Sport 18 augustus 1968: Jan Teske, Martin van Vianen, Joop van Maurik, Hans Dorjee en Don; Robbie van de Bol, Sjaak Roggeveen, Toon Valkenhoff, Theo Verlangen, Bolleboom en Chris Kronshorst 

In februari kreeg de club te horen dat men niet meer op Houtrust mocht trainen en zodoende moest men uitwijken naar een achterafveldje bij Ockenburgh. Door deze maatregel kwam de eerste gedachte naar boven om met Holland Sport naar het Zuiderpark van ADO te verhuizen. De Holland Sport supporters pikten dit natuurlijk niet. De situatie werd opgelost door HBS te verplaatsen naar een nieuw complex bij de bosjes van Pex. Succestrainer Cor van der Hart tekende voor 2 seizoenen bij en op Hemelvaartsdag won Holland Sport zeer verrassend op een vol Houtrust met 1-0 van de latere kampioen Feijenoord. Het enige doelpunt in deze wedstrijd werd gemaakt door Theo Valkenhoff. Het eerste seizoen in de eredivisie sloot Holland Sport af met een 10e plaats.

Holland Sport in overtal

Voor aanvang van het seizoen 1969-1970 rammelde Holland Sport bepaald niet hard met de geldbuidel maar deed niettemin goede aankopen. Directeur Dirk Nijs en trainer Cor van der Hart wisten  zich te versterken met Jan Boskamp (Feijenoord), Rob Eckhardt (DHC), Frans van der Heijden (Feijenoord), Ferdinand Janotha (Austria Salzburg), Paul Roodnat (De Musschen) en Cees Bijsterveld (Laakkwartier). Met maar liefst 31 contractspelers wilde men nu voorkomen dat er, zoals in het vorig seizoen, gewerkt moest worden met spelers uit het B-team.

1969-1970 Holland Sport. Staand: Robbie van der Bol, Woody Louwerens, Jan Boskamp, Chris Kronshorst, Hans Dorjee en Ferdinand Janotka . Zittend : Frans van der Heijde , Theo Verlangen, Sjaak Roggeveen, Joop van Maurik en Paul Roodnat.

De eerste competitiewedstrijd wist Holland Sport thuis met 2-1 te winnen van Go Ahead. Op 14 oktober speelde Holland Sport thuis tegen Sparta (2-3). In de 2e helft keerde een deel van de 24.000 toeschouwers zich tegen scheidsrechter Schalks. Er werden blikjes en flessen op het veld gegooid. Door het gedrag van de supporters ontving Holland Sport een boete van 1500 gulden. De opmars van Holland Sport, na een matige start van het seizoen, verliep opmerkelijk. Vooral in de laatste zeven wedstrijden tot aan de winterstop verspeelde het team van trainer Van der Hart slechts twee punten. Ook het grote Feijenoord moest op Houtrust een puntendeling (0-0) toestaan.

Paul Roodnat

Op 22 februari 1970 werd weer de stadsderby Holland Sport-ADO gespeeld. Geheel onverwacht wist Holland Sport deze met 4-2 te winnen. Begin maart kreeg Holland Sport te horen dat men niet meer op het trainingsveld op Ockenburgh mocht trainen maar op een strookje gras naast de Houtrusthallen. Dit was natuurlijk eredivisie onwaardig desondanks eindigde de selctie op een keurige 9e plaats met 33 punten uit 34 wedstrijden met een toeschouwers gemiddelde van 12.000. Het seizoen 1969-1970 zat er echter nog niet op. Voor het eerst in het bestaan van de club deed men mee aan de Intertotocompetitie. De eerste wedstrijd werd thuis tegen MSV Duisburg nog wel met 2-0 gewonnen maar alle andere uit en thuis wedstrijden tegen Kosice (Slowakije) en Advidaberg (Zweden) gingen verloren.

Het allerlaatste seizoen van semiprof club Holland Sport

In het laaatste seizoen 1970/1971 startte Holland Sport met een 0-1 winst bij MVV. Het enige doelpunt in Maastricht werd gemaakt door Theo Valkenhoff. De week erop was er de derby thuis op Houtrust tegen ADO. De toegangsplaatsen waren flink duurder geworden waardoor er “maar” 20.000 toeschouwers op deze wedstrijd afkwamen. ADO wist deze derby met 3-2 te winnen. Op 27 september maakte Jan Teske na anderhalf jaar blessureleed zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen Twente (0-0). Echter een week later in de uitwedstrijd tegen PSV brak hij zijn teen zodat hij weer geblesseerd was.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is images.jpg

Er gingen veel wedstrijden verloren en het leek of de chemie tussen trainer van der Hart en de selectie was uitgewerkt. Half december kwam de kersverse Wereldkampioen Feijenoord naar Houtrust. Voor 18.000 toeschouwers verloor Holland Sport ondanks twee doelpunten van Sjaak Roggeveen met 2-3. In deze periode was er het gerucht dat Holland Sport spoedig zou gaan verdwijnen. Dat dit de motivatie bij het elftal niet ten goede kwam is een eufemisme. De prestaties van Holland Sport werden allengs minder. Uit tegen Twente (3-1), thuis tegen PSV (0-5) en tegen Sparta (0-2) gingen verloren en het team belandde in de onderste regionen van de eredivisie.

In een film van Cees Berkelaar uit 1970 spelen in het Olympisch Stadion te Amsterdam op 24 mei DWS– Holland Sport 2-0 en 6 september DWS-Holland Sport 0-0. De beelden zonder commentaar hebben een lengte van vijf minuten.

1971: Het jaar van de fusie met ADO.

In het voorjaar van 1971 kwam het hoge woord eruit. Dat wat al tijden boven de Houtrust hing werd officieel bekend gemaakt. Holland Sport fuseert met stads rivaal ADO. Uit deze periode zijn de unieke amateurbeelden van Stadion Houtrust en de aankomst en vertrek van Ajax spelers. Het is 2 mei 1971 en onder het ouderwetse geruis van de camera zien we de wedstrijd Holland Sport-Ajax 0-3.

Op maandag 31 mei (2e Pinksterdag) speelde Holland Sport zijn laatste thuiswedstrijd. Voor aanvang sprak Trainer Cor de Hart zijn bewondering uit voor de jarenlange clubtrouw van de supporters. De afscheidswedstrijd tegen Go Ahead werd door 3.000 toeschouwers bezocht. Het allerlaatste doelpunt voor Holland Sport werd gemaakt door wie anders dan door club icoon Sjaak Roggeveen. Het allerlaatste doelpunt op Houtrust was de gelijkmaker voor Go Ahead door de roodharige spits uit Friesland Oeki Hoekema. Holland Sport- Go Ahead Eagles werd 2-2 waardoor club in op een 15e plaats eindigde in de eredivisie.

1 juni 1971: Het Vrije Volk.

Aan zeventien jaar betaald voetbal is een einde gekomen met vele mooie herinneringen. Aan promotie, kampioenschap maar ook aan staantribune Zeezijde die vele spelers zoals internationals Bertus de Harder, Mick Clavan, Henk Schouten, Wim Landman en Sjaak Roggeveen luidruchtig aanmoedigden.

1971: Van Houtrust naar Zuiderpark.

Documentaire over Holland Sport/ Scheveningen Holland Sport. Een productie van Omroep West. Deze historische documentaire behandelt de roemruchte club uit de Haagse voetbalgeschiedenis tussen 1954 en 1971 . De Haagse broers Bart en Cees Grimbergen ( journalist) maakten deze documentaire. Deze werd in december 1996 uitgezonden. Holland Sport heeft, als een kameleon, in de loop van de geschiedenis zijn naam zien veranderen. Eerst Flamingo ’54 toen Holland Sport en via Scheveningen Holland Sport (SHS) naar opnieuw Holland Sport. Holland Sport verdween van Houtrust en ging vanaf 1 juli 1971 met ADO verder onder de naam FC Den Haag. Vier spelers van Holland Sport versterkten de nieuwe club, die voortaan in het groengeel ging spelen. Dat waren Sjaak Roggeveen, Woody Louwerens, Paul Roodnat en Martin van Vianen. Het sportcomplex Zuiderpark werd het nieuwe onderkomen en de tribunes.  van het ooit hartstochtelijk meelevend stadion Houtrust afgebroken.

Er was lang sprake van huizenbouw op deze historische grond maar gelukkig besloot de gemeente om er twee nieuwe voetbalvelden aan te leggen voor amateurvereniging Duindorp SV. Zo blijf er dan toch nog iets zichtbaars over van volksclub Holland Sport om bij te mijmeren. Tevens is er het recent verschenen sportboek ‘ Je had er bij moeten zijn’ van auteur Martin van Zaanen en Chris Willemsen. Meer over de naoorlogse Haagse voetbalgeschiedenis van 1945 tot heden vindt u hier: De Haagse Voetbal Historie. Foto’s, verhalen, anekdotes en veel informatie.