v.v. Leeuwarden

Afbeeldingsresultaat voor vv leeuwarden

Voetbalvereniging Leeuwarden (bijnaam de Klomp)is onverbrekelijk verbonden met De Oldehove. Jippe van der Duim, Geert Sannes en een groep arbeidersjongens in de leeftijd van zeventien/achttien jaar, voetbalden regelmatig tijdens de schaft en na het werk met een tennisbal. De jongens zochten hulp bij LAC Frisia en kregen de beschikking over enige elementaire dingen zoals een bal en ballenpomp. In deze eenvoudige sfeer ontstond iets moois.

Daar enkele spelers op klompen voetbalden, op het Oldehoofster kerkhof, ontstond de bijnaam De Klomp. Deze werd voornamelijk gebruikt door de rijke bevolking van Leeuwarden die geringschattend de verrichtingen van deze voetballende vrienden bekijkt. Arbeiders tellen in die tijd immers niet mee. Een armoedige tijd waarin geen geld is voor schoenen, laat staan voor de aanschaf van een leren voetbal. Een scheldnaam werd na de oprichting in 1917 verandert in een geuzennaam, waar de leden van de club trots op waren.

Nog steeds is de klomp in het logo van VV Leeuwarden terug te vinden. Er moesten clubshirts komen en Jippe van der Duim schoot geld voor waarmee hem de eer te beurt viel te worden benoemd als de oprichter van de voetbalvereniging Leeuwarden. De oprichtingsdatum van V.V. Leeuwarden is 14 augustus 1917. De club speelde op zondag en later kwam er ook een zaterdagafdeling.

In de tijd dat voetbal alleen nog op amateurbasis in Nederland werd bedreven speelde Leeuwarden mee in de strijd om het Noordelijk kampioenschap. In het eerste seizoen werd deelgenomen in de 1e klasse van de regio bond, de FVB. Er werd getraind op het ijsbaanterrein aan de Bleekerstraat en ieder die wilde meedoen betaalde twee cent per avond. De wedstrijden werden gespeeld aan de Harlingerstraatweg. De club eindigde overigens in dat eerste jaar op de laatste plaats.

1931. Spelersnamen nog onbekend. Uit de Batco serie

Promotie naar de Landelijke Voetbal Bond.

In het seizoen 1920/1921 promoveerde Leeuwarden naar de NVB, maar er moest een terrein met kleedgelegenheid komen. LVV Friesland bood hulp. Zij verhuurden hun veld aan de Nieuwlandsweg (bij Bornia State aan de Schrans) voor de thuiswedstrijden. Toen Leeuwarden in het seizoen 1922/1923 opnieuw promoveerde moest er toch een eigen terrein komen omdat de beide verenigingen toen in dezelfde klasse uitkwamen. Met man en macht aan arbeid verscheen er een eigen accommodatie op Schenkenschans aan de Snekertrekweg.

23 april 1923: Leeuwarder courant

Met de promotie werd een hoogtepunt bereikt in de nog korte geschiedenis van Leeuwarden. Het was na een beslissingsronde over twee wedstrijden tegen HSC uit Hoogezand. De 1e klasse zat als een confectiepak gegoten voor Leeuwarden want het zou de komende 32 jaar de thuisbasis zijn voor de verenging. Het ledental groeide behoorlijk en zo moest er een aantal jaren gebruik worden gemaakt van de velden op Sonnenborgh.

In 1933 begint men in de wijk Camminghabuur ook wel Cambuur genaamd een sportpark te bouwen. De buurt heeft de naam afgeleid van de adellijke familie Cammingha. In 1936 verhuisde Leeuwarden samen met LAC Frisia naar het nieuwe sportpark Cambuur dat op 12 september officieel in gebruik genomen werd. In 1949 komen daar twee tribunes bij, waarmee de capaciteit van het stadion is toegenomen tot 14.000 toeschouwers.

v.v.Leeuwarden 1951: Staand: F. Jansen, K. Menger, J. de Groot, A. Koopman, E. de Linde, J .Born, B. Soolsma, W. Jansen. Zittend : J. Bakker, R. Schaafsma, K. v. d. Leij, J. Hoekema en G. Kramer.

In de beginjaren vijftig waren er vele hoogtepunten te beleven. Overwinningen op Ajax en niet te vergeten de 6-0 tegen het in die jaren bijna onverslaanbare Heerenveen met Abe Lenstra in de gelederen.

november 1954: Algemeen Dagblad. Eerste betaaldvoetbal wedstrijd van vv Leeuwarden met een kranten artikel van 29
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-54.png

In het seizoen 1954/1955 deed het betaald voetbal zijn intrede. Veertien ploegen moesten strijden om een plaats in de hoogste klasse. De bovenste negen gingen naar de hoofdklasse, de onderste vijf naar een te vormen eerste divisie. v.v. Leeuwarden eindigde op een elfde plaats. Aan een periode van 32 jaar eerste klasse schap kwam plotseling een einde. Het jaar 1955/1956 daarop volgde er zelfs degradatie naar de tweede divisie.

Doelpuntenmachine geeft het elftal vleugels.

15 september 1957. Hampie Bakker passeert doelman Schouten tijdens VV Leeuwarden-KFC (4-1).

Het seizoen 1956/1957 werd er één van grote uitslagen met een kampioenschap als eindresultaat. Vanuit de laagste divisie maakte het elftal een vliegende. In het eerste weekend werd Fortuna in Vlaardingen met 1-5 aan de kant gezet. Vervolgens was KFC thuis met 4-1 een maatje te klein. Vooral onder impuls van Gerrit Tardy en Jan Hoekema blijkt het elftal een plaag in de 2e divisie. Slechts directe concurrenten als Heracles en Rheden wisten nog lang aan te haken. Uiteindelijk zou vv Leeuwarden eind mei de productiefste club zijn in het betaaldvoetbal met 95 doelpunten voor en 40 tegen. Het trio André Hofman 32, Jaap van Oosten 27 en Jan Hoekema met 17 doelpunten zorgden voor het vuurwerk.

1958. Staand: Oefenmeester P.J. Dubbelman, J. Engelsman, A. Roosenburg, J. van Oosten, A. Alma, G. Tardy, J. Hoekema en J. Bakker. Zittend: J. Ruiter, G. v d Veen, K. Koopman, A. Hiemstra en J. de Groot.

1961: Hoogtepunt in de KNVB bekergeschiedenis.

Historisch is de KNVB bekercompetitie in 1960/1961. Daarin zou Leeuwarden de halve finale om de KNVB beker bereiken. Achtereenvolgens verslaat de club in een poule fase: Go Ahead 5-0, Zwolsche Boys 2-3, verliest het van Heereveen 2-0, maar wint het van PEC Zwolle 3-1. Dan in de 1e ronde opnieuw tegen Heereveen nu met een revanche 3-2 winst. De 2e ronde in het voorjaar 1961 winst na verlenging op GVAV 2-1. In de kwart finale aan de Utrechtsestraatweg te Zuilen werd er tegen Elinkwijk een 1-2 winst behaald. Op 7 juni speelt Leeuwarden in de halve finale tegen Ajax op neutraalterrein in het Alkmaarderhout. zie: het onderstaand artikel.

8 juni 1961: Friese koerier.
8 juni 1961: Nieuwsblad van het Noorden.

Ajax zou de bekerfinale van 1961 winnen met 3-0 van NAC uit Breda door een hattrick van Henk Groot.

Van v.v. Leeuwarden naar S.C. Cambuur.

Gerelateerde afbeelding

In 1964 besluit de voetbalvereniging Leeuwarden om terug te keren naar de amateursectie. Het was financieel niet meer op te brengen. Een comité, waaronder toenmalig lid van de 2e Kamer, Anne Vondeling, werd in allerijl samengesteld om het profvoetbal te kunnen behouden voor Leeuwarden. De stichting Sportclub Cambuur was geboren. Het eerste seizoen van SC Cambuur in de tweede divisie A seizoen 1964/1965 verloopt op een manier waar je als nieuwkomer alleen maar van kunt dromen. De in gele broeken, blauwe shirts met een brede horizontale gele bies en het Wapen van de Cammingha’s op het hart gestoken starten de vedetten tegen Vitesse. Het wordt 6-0. Johan Wieringa scoort de eerste Cambuur-competitiegoal ooit al na vijf minuten. Bondscoach Dennis Neville vraagt hem derhalve voor de voorselectie van Oranje. Kennelijk vindt de NTS dat, Cambuur-AGOVV eindstand 4-2 met commentaar van Theo Reitsma, een wedstrijd van formaat is en zendt deze in een samenvatting uit. De zestienjarige Oekie Hoekema debuteert en scoort al na vier minuten. Beelden uit het archief van Cambuur Leeuwarden op 21 februari 1965.

1964/1965 Staand: Oosterloo, Mud, Kees Hiemstra, Jan v d Meer, Frans de Munck, Joop Ruiter, Daan Gonlag, Arend van der Wel, Oefenmeester Jan Bens en reserve doelman Dirk Seinstra. Zittend: Oeki Hoekem, Gerard Lippold, Dirk Roelofsema, Johan Wieringa en Jaap Mulder.

Op 25 april 1965 wordt de club na een overwinning op Heerenveen kampioen van de 2e divisie. De landelijke omroep de NTS is erbij. De beelden met in de rust een interview van sportverslaggever Coen Verhoef met Anne Vondeling. De lengte van deze videobeelden in een kleine 10 minuten. Anne Vondeling heeft zich als vicevoorzitter van Cambuur sterk gemaakt voor het voetbal in Leeuwarden. Maar in de eerste plaats is hij minister van Financiën.

SC Cambuur is landelijk nieuws

cambuur

Het is 9 mei 1965 en de kampioenen van de 2e Divisie speelden een beslissingswedstrijd voor een plaats in de 1e Divisie. DFC en Cambuur maakten er in Apeldoorn een doelpuntrijke wedstrijd van. Het mooie terrein van AGOVV is de plek van handeling. Het wordt een daverende zondagmiddag. De Dordtse formatie prikkelt het team van trainer Jan Bens door ietwat arrogant op te treden. Zo van ‘die boertjes uit Friesland’. In het begin lijkt het dat die houding werkt. DFC, met international Rinus Bennaars, komt twee keer aan de leiding, maar SC Cambuur komt steeds weer langszij. Eerst door Jaap Mulder, dan door Dirk Roelfsema. Met een enorme knal zet Johan Wieringa de 3-2 op het scorebord en dat betekent de nekslag voor DFC. Cambuur loopt eenvoudig uit naar 6-2: twee keer Roelfsema en een keer Van der Wel. De sensatie is compleet en zet Cambuur stevig in het sportnieuws. Beelden van DFC – Cambuur uit het NTS/NOS archief.

Icoon Oekie Hoekema: Voetbalnomade met principes

Uilke Piebe Hoekema geboren op 28 januari 1949 te Pingjum is de zoon van Jan Hoekema & Tineke Gratama. Zijn vader is jarenlang semiprof geweest bij Leeuwarden (1954-1961) en twee jaar Veendam. Jan Hoekema is een snelle linksbuiten. Hij is clubtopscorer over de tien jaar waarin Leeuwarden een profclub is. Hij scoort 97 keer het totaal en komt enkele keren uit voor het noordelijk elftal. Oekie wordt niet veel met zijn vader vergeleken. Zijn vader is al een tijd gestopt met voetballen als Oekie begint. Oekie kan als kleuter zijn eigen naam Uilke niet goed uitspreken en gaat sindsdien met de verbastering door het leven. 

De roodharige Hoekema heeft alles wat een succesvolle voetballer nodig heeft. Hij is snel en bloedfanatiek en een makkelijk scorende rechtsbuiten. Hij begint op zeven jarige leeftijd te voetballen bij Leeuwarden. Op zijn dertiende wordt hij ingelijfd bij de betaalde jeugd. Hij verhuist naar Cambuur als Leeuwarden in 1964 besluit tot een terugkeer naar het amateurvoetbal. Oekie Hoekema is 22 jaar als hij op 17 november 1971 zijn debuut maakt in Eindhoven met het Nederlands elftal. Het optreden in Oranje blijft voor Oekie Hoekema beperkt tot één interland. Eigenlijk een onbeduidende tegen Luxemburg die met 0-8 gewonnen word, maar waarin hij als rechtsbuiten een onopvallende rol vertolkt. Door een briljante actie van Piet Keizer krijgt Oekie in de tweede helft het zesde doelpunt aangeboden. Het is na 20 april 1913 ( Zwolle) de 2e wedstrijd die Oranje buiten het westen speelt. In die bewuste wedstrijd speelt de geboren Fries Bijvoet mee. Oekie Hoekema is de tweede Fries in oranje.

28 april 1978: Freek de Jonge en Oekie Hoekema overhandigen in Zeist de handtekeningen aan de KNVB.

Oeki Hoekema werd vooral bekend vanwege zijn boycot van het WK van 1978 in Argentinië. Hij wilde er niet spelen vanwege het dictatoriale regime dat heerste onder Jorge Videla. Cabaretier Freek de Jonge startte een handtekeningenactie bij de selectie van Oranje. Het leverde slechts één handtekening op namelijk die van Hoekema. De rossige aanvaller heeft nog steeds geen spijt van zijn actie. “Ik zou nu exact hetzelfde gedaan hebben. Er was in Argentinië sprake van een totalitair regime, dat vergelijkbaar was met nazi-Duitsland. En weet je, het gekke was dat veel spelers het met me eens waren. Maar ze tekenden niet, omdat ze bang waren voor de consequenties. Of het mijn carrière heeft geschaad, daar geloof ik niet in, clubs kijken toch vooral naar je voetballende kwaliteiten.” 

1971 PSV – Real Madrid 2-0. Oeki Hoekema scoort de tweede.

De sympathieke Fries geniet nog steeds een hoge naamsbekendheid. Zijn originele naam, zijn onafhankelijkheid, principes en openheid maken hem een zeldzaam fenomeen dat nog steeds goed scoort bij nostalgische voetbalfans. De markante Fries hoeft dan ook niet bang te zijn dat hij uit de geschiedenisboeken zal verdwijnen. Zijn weigering in 1978 om het WK te spelen, oogst nog altijd veel respect.

Dit heeft hij niet van een vreemde want zijn vader Jan Hoekema, heeft lange tijd gevangen gezeten in een dienstweigeraarskamp,‘Bankenbosch’, omdat hij, als dienstplichtige, weigert om aan de politionele acties in Indonesië deel te nemen. De Oekie begon in het betaald voetbal bij SC Cambuur. Daarna kwam hij uit voor Go Ahead EaglesPSVDe GraafschapLierse SKFC Den Haag en FC Wageningen. Hij sloot zijn carrière af bij SC Cambuur. Al tijdens zijn voetballoopbaan bij PSV koopt Oeki een boerderijtje in Friesland en zijn band met Friesland blijft dus groot. Daarna begon hij een bedrijf in houten Zweedse prefab-woningen. Meindert Talma en zijn band De Rode Kaarten maakte een liedje over Oeki Hoekema. Bron: Journalist Bert Wagendorp, schrijver voor de Volkskrant. 

Amateurvereniging V.V. Leeuwarden van de 4e naar de 1e klasse.

⚽ Voetbalvereniging SC Leovardia uit Leeuwarden | Clubpagina | KNVB  District Noord | Amateurvoetbal | HollandseVelden.nl

V.V. Leeuwarden begon in het seizoen 1964/1965 als Sportclub Leeuwarden weer met een eerste team in de 4e klasse van de amateurs. In juni 2013 fuseerde de club met stadsgenoot VV Rood Geel tot SC Leovardia. In naam houdt V.V. Leeuwarden op te bestaan maar in de herinnering hebben zij de basis gelegd voor het betaaldvoetbal in de hoofdstad van Friesland.