BVC Amsterdam werd op 1 juni 1954 opgericht als semi-profclub binnen de voetbalbond NBVB. Tijdens de korte tijd dat Amsterdam bij deze alternatieve bond actief was, speelde men in Duivendrecht en op het Sportpark in Hilversum. Oprichter van de club was zakenman Dingemans Stoop. De ras Amsterdammer zorgde voor het geld, kocht spelers en werd voorzitter. Kortom Dé Stoop was Betaald Voetbal Club Amsterdam. BVC Amsterdam zou vier jaar blijven bestaan tot 1958.
De club kreeg de bijnaam “Zwarte Schapen” wat vermoedelijk komt door het spelen voor de ‘Wilde” bond. De KNVB weigerde tot dan om profvoetbal toe te staan en zo liepen er twee competities naast elkaar. De eerste officiële wedstrijd is op 12 september 1954. Op het menu staat BVC Amsterdam – Rotterdam en er wordt gespeeld op het Sportpark te Hilversum. De maandag kranten commentaren zijn niet complimenteus:
Na ongeveer tien speelrondes kwamen de KNVB en de NBVB in november 1954 plots tot overeenstemming en besloten samen te gaan. Zeist zag de populariteit van de nieuwe bond toenemen een was bang de grip op het voetbal te verliezen.
De lopende competitie werd afgebroken en BVC Amsterdam kreeg met tachtig andere verenigingen een proflicentie en toegang tot de eerste KNVB profcompetitie in Nederland. Inmiddels werden Amsterdam en Blauw-Wit de vaste bespelers van het Olympisch stadion.
Dé Stoop betaald en bepaald.
De vermogende Dingeman Stoop contracteerde in korte tijd bekende spelers als international Hans Boskamp van Ajax, doelman Herman v Raalte en Hannie Tolmeijer van Blauw-Wit, Bram Wiertz , Jan Klein en Josje Vonhoff van DWS, de international Joop de Kubber en Cees Kick van de Volewijckers. De resultaten in het eerste volledige voetbalseizoen 1954/1955 waren bemoedigend.
Op 6 februari speelde Amsterdam thuis tegen Go Ahead. De 1-1 uitslag doet vermoeden dat er nauwelijks verschil was in sterkte. Na 7 minuten is het Cor Brom, de latere trainer van o.a. Ajax, die de openingstreffer uit een scherpe voorzet van Hannie Tolmeijer met het hoofd maakt. Op de foto hierboven wordt Cor Brom links geflankeerd door teamgenoot Tonnie Gallis. Na een half uur is het de Deventer ploeg die gelijkt maakt. Opvallend zijn de houten schotten die toen tegen het doorschieten van de bal werden geplaatst. Door de goede uitslagen in de volgende periode 1955/1956 wisten de Zwarte Schapen zich zelfs voor de eredivisie te plaatsen.
Mei 1957: Volle bak bij BVC Amsterdam- Ajax.
In het seizoen 1956/1957 heeft Amsterdam uit bij Ajax voor een stunt gezorgd door met 2-3 te winnen. Op 19 mei 1957 staat er de hoofdstedelijke derby in een bijna uitverkocht Olympisch Stadion. De spanning zat in de return niet alleen in de onderlinge rivaliteit maar ook omdat Ajax een groter belang had. Ajax heeft de landstitel voor het oprapen maar dan moet het nog wel even winnen van BVC Amsterdam. Daar was de hoop om de grote broer nog een keer een loer te draaien. Concurrent Fortuna’54 zat op de hielen en kan alleen maar hopen dat Ajax in de fout gaat en daar leek het tot aan de rust op.
In de 25e minuut komt BVC Amsterdam door een prachtige actie van ex Brabantia speler Ben Weenink op 1-0. De betreffende fotograaf weet in een drieluik dit doelpunt professioneel vast te leggen. De tweede hoofdrolspeler is Ajax doelman Eddy Pieters Graafland die met veel bravoure eveneens stijlvol meewerkt aan deze fotosessie.
Dé Stoop kijkt na dit doelpunt triomfantelijk om zich heen in het Olympisch Stadion waar dik 50.000 toeschouwers toch vooral zijn gekomen om Ajax kampioen te zien worden. Na de rust zijn de zaken omgekeerd en veegt Ajax met 1-5 de Zwarte Schapen van het veld. De volgende ochtend zal Dé Stoop als anti-Ajax man, knarsetandend de krantenkoppen lezen.
De Zwarte Schapen op bekerjacht.
In hetzelfde seizoen wisten de Amsterdammers tot de kwartfinale te bereiken. Tegen de amateurs van DWV en DCG kregen de Amsterdammers een lekkere opwarmronde. Hierna werd het iets serieuzer met VSV uit Velsen op 2e kerstdag 1956 met een 2-0 winst door doelpunten van Daselaar en Josje Vonhoff. In de vierde ronde wacht een uitwedstrijd tegen het Hilversumse ‘t Gooi. De technisch betere Zwarte Schapen wisten het overwicht tegen de enthousiaste 2e divisieclub niet in doelpunten uit te drukken en de einduitslag werd 0-0.
Beide clubs moesten op herhaling nu in het Olympisch stadion. Na een late 1-0 voorsprong middels Weenink werd het 2 minuten later gelijk door Houtveen. Na de rust was het opnieuw Houtveen 1-2 maar direct gevolgd door een gelijkmaker van Vonhoff. Het leek erop dat het opnieuw remise zou worden maar uit een voorzet van Cees Kick kopte Hannie Tolmeijer vlak voor tijd de winst met 3-2 binnen. In de kwartfinale volgt een bizarre serie tegen ADO. Er moesten drie wedstrijden aan te pas komen waarbij de eerste twee in een gelijkspel eindigen. Voor de derde wedstrijd moesten de Amsterdammers opnieuw op Houtrust spelen en het onderstaande kranten verslag spreekt voor zich.
De scoreverloop ADO- BVC Amsterdam: Jos Vonhoff 0-1, Rijnvis 1-1, 2-1 Schuurman, 3-1 opnieuw Rijnvis. Rust: Fijen 3-2, Schuurman 4-2 en Vonhoff 4-3. Opmerkelijk waren de twee handsballen van Meyer maar de toegekende penalty’s werden door ADO niet benut. Een mooie bekerprestatie in een aardig seizoen met helaas een te laag toeschouwers gemiddelde. De KNVB bekerfinale ging tussen Fortuna’54 en Fijenoord einduitslag 4-2.
Dé Stoop lanceert Plan B met DWS A.
Dat eerste jaar op het hoogste landelijke podium wist de club zich met een dertiende plaats knap te handhaven. Toch is dit niet waarvoor Dé Stoop zijn portemonnee heeft getrokken. Hij wil meer, beter en hogerop. De sportieve resultaten bleven echter ondanks opnieuw nieuwe spelers, tegenvallen en ook financieel ging het beroerd. De stadionhuur werd een molensteen en de toeschouwers aantallen waren onvoldoende. Toen eind van het seizoen 1957/1958 BVC Amsterdam zich maar net wist te handhaven had de voorzitter zijn plan al klaar liggen. In de zomer van 1958, vier jaar na de oprichting van de BVC Amsterdam, werd de club samengevoegd met DWS en leeft verder onder de fusienaam DWS/A. Mogelijk dat Stoop ten diepste de grote opponent van Jaap v Praag en Ajax wilde worden. Dit laatste is een aanname.
Clubicoon Hans Boskamp: De alleskunner.
Hans is geboren op 7 mei 1932 als Johan Hendricus Gerardus Hoelscher te Rotterdam. Nadat het gezin naar Amsterdam verhuist meld Hans zich aan bij de voetbalclub AFC Ajax. Hij doorliep de jeugdelftallen en maakte rond 1949 zijn debuut in het eerste van de club. Boskamp was een linksback. Doordat hij graag opkwam, wat in het voetbal in de jaren vijftig ongebruikelijk was voor een verdediger, werd hij door het publiek en zijn medespelers vergeleken met de Belgische voetballer Léopold Anoul. Boskamp speelde bij Ajax onder andere samen met Rinus Michels en Bobby Haarms. Op 21 september 1952 maakte hij tegen Denemarken zijn interlanddebuut voor het Nederlands elftal.
Tot 1954 kwam hij vier keer uit voor Oranje. Hij beweerde recordreserve te zijn bij Nederland en organiseerde in oktober 1960 bij een uitwedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije een ‘jubileumfeest’ ter gelegenheid van zijn vijftigste reservebeurt. In werkelijkheid zat Boskamp in totaal zeven keer op de bank bij interlands. In 1954 verkaste Boskamp van Ajax naar de net opgerichte BVC Amsterdam. Na de fusie met DWS tot DWS/A in 1958, kwam Boskamp tot 1962 uit voor de nieuwgevormde ploeg. In april 1957 liep hij een ernstige hoofdblessure op na een botsing met Jo Toennaer van MVV. Hij had een breuk in het voorhoofdsbeen. In zijn laatste seizoenen had Boskamp door zijn activiteiten in de showbusiness geregeld geen tijd om te trainen.
Naast zijn sportloopbaan heeft Boskamp een studie rechten afgerond, gevolgd door een bankopleiding en was hij tot 1960 werkzaam als beurshandelaar. Vanaf ongeveer 1954 was hij als toneelspeler verbonden aan de Nederlandse Comedie. Met zijn echtgenote Nan nam hij in 1956 het nummer ‘Aan de Amsterdamse grachten’ van liedjesschrijver Pieter Goemans op, wat de eerste plaatopname van dit liedje is. Hij trad in dienst van platenmaatschappij Bovema/EMI en begeleidde artiesten als Charles Aznavour, Diana Ross en The Jackson Five. In 1969 begeleidde hij John Lennon en Yoko Ono tijdens hun ‘Bed-In‘ in het Hilton Hotel in Amsterdam. In de televisieserie Floris (1969) van regisseur Paul Verhoeven is Boskamp te zien als Lange Pier. Eerder zong hij als Dirk, de “Griekse gastarbeider”, in de serie Ja zuster-nee zuster –het liedje: Stroei-voei. Op 14 maart 2011 werd Hans met een herseninfarct in een ziekenhuis in Dordrecht opgenomen. Hans Boskamp alias Johan Hendricus Gerardus Hoelscher overleed op 21 maart op 78-jarige leeftijd.
Affaire Stoop versus Van Praag.
In 1957 kwam Dé Stoop in opspraak door een opmerkelijke affaire. Ajax, bij monde van Jaap van Praag, hekelt de houding van het KNVB bestuur inzake de kwestie Vladimir “Bobo” Sal , een aanvaller uit Zagreb die door Ajax is gecontracteerd wat echter door Stoop wordt betwist. De spits van Dinamo Zagreb Vladimir Sal had een “voorcontract” getekend bij Ajax. Stoop beweerde echter dat Sal al een contract bij zijn club had getekend. Vervolgens beweerde Bobo Sal dat hij door het Ajax-bestuur ontvoerd zou zijn en gedwongen was te tekenen. Hierop werden drie Ajax-bestuursleden door de KNVB geschorst.
Journalist Kick Geudeker van Sport en Sportwereld duikt in deze affaire en komt tot de slotsom dat Ajax niets valt te verwijten maar dat Dingemans Stoop de feiten heeft verdraaid. De KNVB haalt bakzeil, verschoont Ajax en bestraft Dingeman Stoop die geen functie meer mag uitvoeren in het betaalde voetbal. Dingeman keert echter even later als nog terug nu o.a. als KNVB-bestuurder. Van Bobo Sal is nadien niets meer vernomen.
Op 13 januari 1974 kwamen de heren elkaar opnieuw tegen in het Olympisch Stadion. Jaap v Praag nog steeds als voorzitter van Ajax en Dé Stoop nu als voorzitter van FC Amsterdam. De FC ontstond in 1972 uit een fusie tussen Blauw-Wit en DWS. In 1974 sloot de profafdeling van De Volewijckers zich aan bij de nieuwe club, die als thuisbasis het Olympisch Stadion had. Het voetbaltenue van de voormalige eredivisionist bestond uit een wit shirt en een rode broek. Heeft Stoop, hier op de foto met een glimlach, een voorgevoel over de einduitslag ? Het is wellicht vergezocht maar de einduitslag die middag werd FC Amsterdam- Ajax 1-0. Dingeman Stoop geboren op 22 oktober 1919 in Amsterdam overleed in zijn Amsterdam 12 februari 2007.