v.v. Zwartemeer

Zwartemeer site nog in een opbouw fase

Het ontstaan van de voetbalvereniging Zwartemeer is wel een heel bijzondere geboorte geweest. De oprichting was op 11 augustus 1921 vanuit de toneelvereniging De Vrienden Trouw. Zwartemeer had in die tijd een rijk verenigingsleven. Eén daarvan was de Zwartemeerse Atletiek Club die voornamelijk bestond uit militaire politie en ambtenaren belast met de grensbewaking. Z.A.C. Deze trapten af en toe ook wel eens tegen een balletje op het Bovenveen. Dit vertier leidde ertoe dat de behoefte ontstond aan een voetbalvereniging.
Door financiële moeilijkheden kon die behoefte toen nog niet in vervulling gaan. Toneel minnend Klazienaveen stak de helpende hand toe. Een toneelavond bracht zoveel geld in het laatje dat niets meer in de weg stond om een voetbalclub op te richten. Op donderdag 11 augustus 1921 werd de voetbalclub D.V.T. (De Vrienden Trouw) officieel opgericht. De clubkleuren geel-zwart werden overgenomen van de atletiek vereniging Z.A.C.

Het eerste voetbalveld was gelegen op het Bovenveen achter een café dat ook tevens het clublokaal was van de vereniging. Nadeel van het spelen op het veen was dat de spelers na de wedstrijd erg zwart waren en het ernaast gelegen kanaal werd gebruikt om zich te wassen.
Na een korte aanloopperiode moest D.V.T. noodgedwongen de naam veranderen in Z.V.V. (Zwartemeerse Voetbal Vereniging) omdat er bij de regiobond al een voetbalvereniging met die naam bestond.
Een belangrijk jaar voor Zwartemeer was 1928. De club zocht en vond een ander voetbalveld en dat werd er één in Klazienaveen.

Op 1 januari 1929 ging V.V. Zwartemeer van start op het veld in Klazienaveen. Een hotel werd het clubgebouw en als kleedgelegenheid diende een grote hooischuur. Als wasgelegenheid dienden teilen gevuld met water of het in de nabijheid gelegen kanaal.
Het tien jarig bestaan werd gevierd op zondag 30 augustus 1931 met een toernooi waaraan 7 teams deelnamen waaronder enkele Duitse teams.
Sportief gezien ging het in deze tijd goed met Zwartemeer want t/m het seizoen 1931/1932 speelde het steeds mee om de eerste plaats. In 1933 werd het kampioen bij de regiobond. De vereniging vroeg overschrijving aan bij de nationale bond in Zeist. Zwartemeer werd ingedeeld in de 3e klasse C Noord 1933/1934 van de K.N.V.B. En eindigde pal achter Emmen op een mooie tweede plek. Er was echter een probleem, want het toenmalige terrein voldeed niet aan de eisen.

Jaartal onbekend. Onderste rij: Bé Smit, Meine Koops, Albert Vrolink, Catrinus vd Werf en De Groot
Middelste rij: Anne Oosting, Ludzerd Lautenbach, Dirk Hars, Appie ten Berge, Bosma, Ep Lautenbach. Bovenaan in het midden met bal: Doelman Jan Pomp.


Samen met de Maatschappij Klazienaveen werd een oplossing gezocht en gevonden. De opening van een nieuw speelveld, inclusief een kleedkamer, werd gecombineerd met de viering van het 12½ jarig jubileum. Waarbij Wethouder Sibon van de gemeente Emmen de officiële opening verrichtte.
In 1936 werd voegde de N.D.V.C. uit Nieuw Dordrecht zich bij de club en kreeg het een stevige basis.
Vlak voor de oorlog, in 1936/1937, speelde Zwartemeer in de middenmoot van derde klasse Noord. In 1937/1938, werd Zwartemeer gedeeld eerste met Asser Boys. Er moest een beslissingswedstrijd worden gespeeld.

De beslissingswedstrijd eindigde in een hectische slotfase. Asser Boys namen een 4-0 voorsprong. Zwartemeer gesteund door een harde wind kwam terug en bij een 4-4 eindstand na doelpunten van o.a Kliphuis en Smit, moest er worden verlengt.

Het kampioenschap kon formeel nog niet gevierd worden daar Asser-Boys protest aantekende i.v.m. het lang doorspelen. Het protest is niet in behandeling genomen, door de KNVB, omdat het niet binnen vijf minuten na afloop is ingediend. Nog was het seizoen niet ten einde want er moesten een promotiewedstrijden worden gespeeld tegen Nieuw Buinen en Woltersum. Tegen de verwachting in bleek Woltersum de sterkste en blijft de Drentse selectie ook de komende jaren een derde klasser.

In de twee nog resterende jaren tot aan de 2e wereldoorlog wisten de Geel-Zwarten opnieuw bovenin de 3e klasse Noord te eindigen. De laatste wedstrijd was 5 dagen voor de overschrijding van de grens door Duitse soldaten bij Zwartemeer.

1940/1945: Voetbal tijdens de bezetting.

In de oorlogstijd duurde het begrijpelijk even voordat de bal weer aan het rollen werd gebracht. Dat gebeurde op zondag 25 augustus 1940 toen Zwartemeer deelnam aan z.g. serie-wedstrijden.
Het waren in die tijd rommelige en onvolledige competities, doordat teams niet kwamen opdagen met als reden dat spelers moesten onderduiken en het vervoer, vaak geschiedde per gehuurde tandemfietsen
Sportieve resultaten waren er wel in deze moeilijke tijd in het seizoen 1942/1943 en 1943/1944 werd Zwartemeer kampioen van de 3e klasse van de N.V.B.

Bij een bombardement van fosfor bommen en mitrailleurvuur op 23 maart 1945 op de Purit fabriek te Klazienaveen kwamen 8 personen om het leven. De fabriek produceerde uit turf een koolproduct. Dat gebruikt wordt voor het zuiveren van suiker en drinkwater Het was dermate heftig dat ook het Hotel Wieringa en het clubgebouw van Zwartemeer inclusief het archief en alle trofeeën vernietigd zijn.

1955
1962. Op no 1. Riekus Nieborg. 2 Dirk Schlevink. 3 Bennie Specken. 4 Luc Gerdes. Scholten. 5 Hans Kalter. 7 Arie Otten. 8 Henk Boxem. 9 Henk Veenstra. 10 Fop ten Hoor. 11 Tonny Roosken. 12 Job Drent. 13 Joop Bottendal. 14 Pietje Pruim.