SC Gooiland

1965: Proflicentie gaat van ’t Gooi naar SC Gooiland.

Op 30 mei 1965 is de stichting SC Gooiland in Hilversum opgericht. Begin jaren zestig waren er in Hilversum twee betaald voetbalclubs. Het groenwit van FC Hilversum en ’t Gooi met de geelzwarte clubkleuren. Beide verenigingen verkeerden in een crisissituatie zowel financieel, sportief als ook qua publieke belangstelling. Wethouder Sträter van sportzaken in Hilversum had al het mandaat van ’t Gooi, maar moest na een gesprek met FC Hilversum concluderen dat een samengaan van beide clubs in de Stichting SC Gooiland van de baan is. Het bestuur van FC Hilversum vond dat er geen financiële basis was voor een fusie en trok haar eigen plan. Het gerucht dat men bestuurlijk wel wilde fuseren maar dat de sleutel bij haar leden lag is een reële gedachte. Het fusie onderwerp op de agenda zetten riep al teveel emotie dat een zakelijke afweging te moeilijk was voor de achterban.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-30.png

Cultfiguur Joost de Draaier: De animator van Sportclub Gooiland.

HVV ’t Gooi voerde vervolgens gesprekken met de directie van Radio Veronica t.w. de broers Jaap en Bull Verweij uit Hilversum met als thema: Overname van de prof-sectie van ’t Gooi.

Willem van Kooten alias Joost den Draaier.
10 mei 1971 – De directeuren van Radio Veronica, de gebroeders Jaap (links) en Hendrik (Bull) Verweij. 

Grote animator bij Veronica was de 24-jarige programmamaker/discjockey Willem van Kooten beter bekend als Joost den Draayer. Als Hilversummer zag hij met lede ogen het voetbal wegzakken “Ik ben op Bull afgestapt en die wel wat voelde om het betaalde voetbal te sponseren maar dacht meer aan eredivisie club Blauw Wit uit Amsterdam. ‘Ik wist hem te overtuigen met als argument dat Gooiland en Veronica elkaar zouden versterken waardoor Bull Verweij het sponsorcontract op 30 mei 1965 ondertekende. In de overeenkomst met de Stichting SC Gooiland stond dat de betaald-voetballicentie van ’t Gooi word overgenomen voor 65.000 gulden inclusief 22 spelers.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2bf031d6cdea7a251f55e2abd7d88b1e.jpg

Naast Sportclub Gooiland werd ook eredivisievereniging Blauw Wit gesponsord. SC Gooiland mocht volgens afspraak een beroep doen op de reservebank van de Blauwwitten. Willem Beltman die als manager naam had gemaakt bij Go Ahead werd gevraagd de organisatie van club op zich te nemen. Het handelsmerk van Beltman was discipline en mede gezien zijn militaire achtergrond verkreeg hij de bijnaam “De IJzervreter”. Hij zorgde, zonder voetbalkennis,voor het aantrekken van spelers. De selectie werd een mengelmoes van ’t Gooi, DWS, Blauw Wit en Velox-spelers. Aan de trainer de taak om er een team van te maken en dat werd Evert Mur..

Willem v Kooten:’ Ik moest wel elk jaar lullen als Brugmans om Verweij zo gek te krijgen de portemonnee te trekken”.  De sfeer en het geld was volgens de spelers erg goed en alles was mogelijk. Centrumspits Piet Bogaard: ’Uitjes, dansavonden en trainingskampen en alles werd vergoed. Ik was als DWS’er in de eredivisie wel wat gewend maar zeker voor 2e divisie begrippen was het top’.

22 augustus 1965: Derby FC Hilversum-SC Gooiland.

23 augustus 1965: Het Vrije Volk.

De wedstrijd FC Hilversum- SC Gooiland was op de eerste speeldag goed geprogrammeerd. In de openingsronde waren achtduizend nieuwsgierig geworden toeschouwers getuige van de presentatie van de geel-blauwe formatie. De media was afgaande op de eerste indrukken in het algemeen positief over de kwaliteiten van de selectie. Men zag zeker mogelijkheden en een welkome aanvulling in het voetballandschap.

Startproblemen in het eerste profjaar.

Keeper Duits en Peter Wiskie rechts, beletten Gooiland aanvaller Kramer.

Ondanks de positieve prognose bleek het eerste seizoen voor SC Gooiland in 1965/1966 een lange zware weg. Onder leiding van trainer Evert Mur werden er van de 28 wedstrijden drie gewonnen en 13 verloren en de rest gelijk gespeeld. Het was merkbaar zoeken naar de juiste formatie. Hiernaast een afbeelding uit de return. De 1-1 na een zwakke vertoning van beide teams met een 1-0 na een penalty van Bertus v/d Straten veroorzaakt door Peter Wiskie met na de rust de gelijkmaker van FC Hilversummer v. Eikeren. De Telegraaf heeft het over een sfeerloze derby voor zestienhonderd toeschouwers.

Wim Adelaar ex Velox
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Karel-Sulsze.jpg
Karel Sulzle ex Velox

In het seizoen 1966/1967 is de 2e divisie teruggebracht tot één afdeling van 23 clubs. De opvolger van trainer Evert Mur werd Ko Stijger en onder de nieuwe trainer draait SC Gooiland met een zestiende plaats opnieuw een flets seizoen. Het club stond daarmee wel twee plekken hoger dan FC Hilversum. Aan het einde van het seizoen voerde de KNVB een sanering in. De eerste acht clubs mochten promoveren naar de Eerste divisie. Zwartemeer ging na dit seizoen verder als SC Drenthe.

Gooiland krijgt wat meer kleur

Radio Veronica rammelt met de beurs en vult de Gooiland selectie aan en dat is te merken. De Geel-Blauwe formatie vindt zijn draai. Vooral aankoop Huub Lenz scoort goed met 18 doelpunten. Verder valt dat in seizoen 1967/1968 op dat Gooiland in de uitwedstrijden de meeste overwinningen haalt. Op 28 april 1968 werd er een memorabele match gespeeld tussen Heerenveen en Gooiland. Een uitslag die bij vele dagbladen extra aandacht kreeg. De slechts duizend voetbal supporters die in Friesland aanwezig waren hebben een mooie snelle wedstrijd gezien. Score verloop: Prinsen 1-0, v Lier 2-0, Piet Boogaard 2-1, Huub Lenz 2-2, Zoetendaal 3-2, Gerard Hogenbirk 3-3. Rust. Woest 4-3, Gerard Hogenbirk 4-4 en Piet Boogaard ten slotte 4-5.

29 april 1968: Leeuwarder Courant.
Ger Fahrenhorst ex DOS.
Huub Lenz ex DWS

De bovenste vier hebben recht op promotie. maar dat is met een zevende plaats net niet haalbaar. Niettemin een prima seizoen met mogelijkheden. Dit in tegenstelling tot dorpsrivaal FC Hilversum, die troosteloos als laatste eindigt. Het Groen-Witte bestuur bij monde van voorzitter Mr. J. Lobsteijn besluit de proflicentie terug te geven aan de KNVB. Dat de concurrent ook terug moet naar de amateurs gaf bij ’t Gooi wellicht een zoet gevoel. Spijtig echter dat de onderlinge wrevel een constructieve samenwerking in de weg stond. In de regio Het Gooi met tweehonderd duizend inwoners moet het mogelijk zijn om een levensvatbare profclub te hebben.

Elk jaar een andere kapitein op Veronica schip ‘SC Gooiland’ .

19 mei 1969: Nieuwsblad v/h Noorden

Er werd afscheid genomen van Co Stijger en onder leiding van trainer Jany van Veen zet Gooiland de perspectiefvolle curve voort in 1968/1969. Opvallend dat het eind resultaat gelijk is met vorig jaar. Met dit verschil dat nu thuis de meeste overwinningen werden behaald. Terzijde: In ‘Johan Cruijff De Biografie’, wordt Jany van Veen aangehaald als de trainer die Cruijff het meest heeft ontdekt/gevormd. Ondanks de toch fraaie zevende plaats is het onrustig binnen SC Gooiland. Dit komt mede door de vele wisselingen in de spelersselectie maar ook door het komen en gaan van trainers.

In bijna elke seizoensstart staat er een nieuwe kapitein in de stuurhut SC Gooiland. Opnieuw is er een opvallende uitslag te melden. In de uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat Fortuna uit Vlaardingen werden de toeschouwers getrakteerd op acht doelpunten verdeeld over beide teams.

16 mei 1969: De Tijd.

Er wordt afscheid genomen van Jany van Veen en de volgende trainer wordt de aimabele Engelsman Ronnie Dellow. Onder zijn trainerschap lukt het Gooiland niet om de stijgende lijn voort te zetten. Het is 1969/1970 en de middenvelder en kopspecialist Gerard Hogenbirk scoort dat jaar 13 doelpunten en wordt topscorer maar op de ranglijst vertoeft de Sportclub in het rechter rijtje. Wel wordt de latere kampioen Heerenveen tweemaal op een 1-1 gelijkspel gehouden.

SC Gooiland 1969 /1970. Boven: Gerard Hogenbirk, Johan Schouten, Karel Sulzle, Piet Bogaard, Joop Hollak, Willem Riechelman en Paul Kramer. Onder: Johan Coster, Eddie Westbroek, Arie de Waard, Jaap Hagoort en Bas Brouwer.

1970/1971: Het einde nadert voor SC Gooiland of toch niet ?

Ron Dellow ex coach van ’t Gooi en SC Gooiland.

Met een 21 man grote selectie, inclusief een serie nieuwe spelers, hoopt Gooiland een stap te zetten. Met Erwin Sparendam en Koos van Tamelen van Elinkwijk, Cees Kick van PEC Zwolle en Theo Hoogenveen van DOS heeft Dellow een op het oog sterke formatie met veel mogelijkheden. Ook komt de Stichting met een handreiking naar de regioamateurs. Het plan is om regelmatig tegen amateurverenigingen spelen waarbij de recette aan die verenigingen toekomt. Daarnaast wil men talentvolle amateurs uitnodigen voor een centrale training. SC Gooiland draait tot dan een onopvallend seizoen totdat men op bezoek gaat bij PEC Zwolle en tegen een zeperd van jewelste loopt. Met 7-1 is het één van de grootste nederlagen in de jonge historie. De grootste is de 12-1 verlies in de KNVB bekercompetitie uit tegen DOS.

13 september 1970. Sportpark Berg en Bosch in Apeldoorn voor 8500 toeschouwers. AGOVV-SC Gooiland 1-2. 5e minuut Leo v/d Kraats 1-0, 16e minuut Marcel v/d Lugt en in de 29e minuut Michel Struik 1-2.

Inmiddels is het bekend dat Gooiland tot de dertien clubs behoort die zich, volgens het KNVB protocol, moeten terugtrekken uit het betaald voetbal. Het contract met Ronnie Dellow werd per 1 april opgezegd. Het Gooiland bestuur is echter vastberaden en contracteert een nieuwe trainer.

13 september 1970. AGOVV-SC Gooiland. Staand: v/d Bildt (verzorger), Hans Hoogeveen, Ron Dellow (trainer), Johan Schouten, Willem Riechelmann, Erwin Sparendam, Jan van Tamelen, Bas Brouwer, Bob Ponsen en A. Bongaardt ( begeleider). Gehurkt: Michel Struik, Nico la Maitre, Marcel v/d Lugt, Rob Jansen, Gerard Hogenbirk, Ben Roelofs, Karel Sulzle en Eddie Westbroek.

Tegenstrijdige media berichten

27 mei 1971: Het Parool.

De hoopvolle berichten zijn meer voor de bühne want in het allerlaatste jaar 1970/1971 is het definitief over voor de 2e divisie. Het aantal betaalde voetbal clubs was volgens de KNVB teveel en moest aanzienlijk teruggebracht worden. Deze saneringen waren al enige tijd aangekondigd door de voetbalbond maar werden nu aan het einde van dit seizoen een feit. In een overzichtelijke ‘zwarte’ lijst maakte de bond duidelijk welke verenigingen terug moesten naar de amateurs. In het totaal moesten 13 verenigingen de betaald voetballicentie inleveren.

Aan de linkerkant het gemiddelde aantal toeschouwers over het seizoen 1970/1971. Rechts het totaal aantal toeschouwers over dat seizoen.

Voetbalicoon: Gerard Hogenbirk over SC Gooiland en het leven.

’Hij heeft engeltje op z’n schouder’
Gerard Hogenbirk in zijn woonplaats Hilversum.

Praten met de Hilversummer Gerard Hogenbirk gebeurt met het plakboek op tafel. Hij heeft het graag over het verleden, over zijn tijd als voetbalprof bij onder meer Elinkwijk, DWS en SC Gooiland en FC Hilversum waar hij ooit in de jeugd begon. Anekdotes diept hij zo op. “Met het aantrekken van spelers gingen de Veronica broers Verweij heel ver met soms meerdere keepers en posities die meer dan dubbel bezet waren. Er hoefde maar een naam genoemd te worden bij het bestuur en hij kwam erbij, waardoor we soms een selectie van veertig spelers hadden. In de media werd de club ook gekscherend Sportclub Veronica genoemd. Overigens stond ik op de loonlijst van Radio Veronica. De studio aan het Laapersveld heb ik alleen gezien bij één van de vele clubuitjes. Financieel was het voor mij aantrekkelijker om bij Gooiland te voetballen dan bij de eredivisieclub DWS en dat wil wel iets zeggen. Bij winst ontvingen we 800 gulden “. Uiteindelijk heeft Gerard 84 wedstrijden gespeeld en daarin 21 doelpunten gescoord en is daarmee de meest invloedrijke speler van Sportclub Gooiland.

Gerard Hogenbirk, 69 jaar, praat met veel passie over zijn voetbalverleden: ‘Ik heb 14 keer in een rechtstreeks duel tegenover Johan Cruijff gestaan en met DWS voor de Europa cup tegen Leeds United gespeeld’. ‘Maar wat ook bijzonder is, was een wedstrijd in De Kuip tussen mijn club Elinkwijk en Feijenoord. Gerard doelt hiermee Feijenoord – Elinkwijk van 15 mei 1966.

Piet Kruyver in duel met doelman Nico de Bree terwijl Gerard Hogenbirk toekijkt.

Feyenoord heeft nog titelkansen als degradatiekandidaat Elinkwijk naar De Kuip komt. Elinkwijk staat met nog drie wedstrijden te spelen voorlaatste en moet Heracles en MVV zien voor te blijven. Maar het programma liegt er niet om: uit tegen Feyenoord, uit tegen stadgenoot DOS en thuis tegen Ajax. Hoe kan de competitieleider van de voetbalbond zo’n slot bedenken.

Sinds het begin van de eredivisie in 1956 heeft geen Utrechtse club in de Kuip van Rotterdam gewonnen. Feyenoord-verdediger Guus Haak wordt in de 18e minuut op de huid gezeten door de jonge Leen van der Merkt en lobt de bal over zijn eigen doelman Eddy Pieters Graafland. Elinkwijk is gered en Feijenoord werd geen kampioen. Gerard Hogenbirk is achter Rinus Schaap en Roel Wiersma waarschijnlijk de bekendste oud-prof uit Hilversum. De laatste twee leven niet meer, Gerard nog wel. Al had dat niet zo heel veel gescheeld.

Gerard met sigaar en spelerslijst.

Op 11 mei 2015 kreeg Gerard een hersenbloeding, terwijl hij in zijn auto reed. Wat volgde was een heel langgerekt zwart gat, waaruit Hogenbirk maar ternauwernood wist te ontsnappen. Nog steeds is hij verbaast hoe hij zijn auto langs de kant heeft kunnen zetten. Blijmoedig is Gerard nog steeds langs de Gooise Voetbalvelden te vinden. Met een notitieblokje speurt hij voor FC Hilversum de Gooise velden af op zoek naar talenten. Zelf autorijden doet hij niet meer maar een kennis zorgt voor het vervoer. Hij heeft moeite om over het hier en nu te praten, daarin laat zijn korte termijn geheugen hem in de steek maar het verleden aanraken is voor Gerard als een documentaire vol beeldende feiten. Hij neemt zijn beperking zoals het is en vindt dat het leven hem veel heeft gebracht. Gerard Hogenbirk: “Ik heb veel om dankbaar voor te zijn.”.

“Bij SC Gooiland was niets te gek.”

De sponsoring van SC Gooiland ging ver, met zelfs het beschikbaar stellen van gratis busvervoer naar een uitwedstrijden. Regelmatig stonden er op de Groest in het centrum meerdere bussen gereed om supporters naar een uitwedstrijd te brengen. Bij thuiswedstrijden kwamen vele bekende Veronica Disc-jockeys langs om platen te draaien zoals Jan van Veen, Eddy Becker, Tineke de Nooy en Joost den Draayer of om foto’s met handtekening uit te delen. Er werden radiojingles gedraaid en de bekende reclameboodschappen van de etherpiraat Veronica. Ook werd er via de sportprogramma’s de club gepromoot zoals ‘Telesport’ en ‘Sportief zijn beter worden’. Alles werd uit de kast gehaald om van SC Gooiland een succes te maken. 

Bas Brouwer.

Hilversummer Bas Brouwer ” Ik speelde sinds 1959 voor ’t Gooi en ging in ’65 met vele andere spelers over naar SC Gooiland. Dit was bij de licentie overdracht contactueel vastgelegd. Ik heb een mooie carrière gehad met als hoogte punt in 1962 het uitschakelen van Mister Ajax Sjaak Swart. Voor een volgepakt Hilversum sportpark tikten wij Ajax met 1-0 uit het bekertoernooi.” Als Bas over Gooiland praat dan begint hij te glimmen. Hij herinnert zich nog heel goed de clubuitjes in de studio van Radio Veronica, die bedoeld waren om teamgeest te kweken. Ook Henk van Dorp herinner ik mij goed uit die tijd. “Henk werd later een gerenommeerd sportjournalist met het radioprogramma ‘Barend & v Dorp. Ik weet dat van Dorp als Hilversummer nauw betrokken was bij de club wij trainden vaak op een kampeerterrein van Henk van Dorp. Het is toch vooral Willem van Kooten die het meeste betekend heeft voor SC Gooiland.” Na een periode van afnemende gezondheid is Bas Brouwer dinsdagmiddag 30 april 2019 te Hilversum, op 79-jarige leeftijd overleden.

25 februari 1968: KNVB bekertoernooi SC Gooiland- Ajax.

In de KNVB bekertoernooien wist zelden verder te komen dan de eerste ronde. Kwam Ajax op bezoek dan liep het sportpark vol ondanks de winterse omstandigheden.

Volkskrant van maandag 26 februari 1968.
Ajax spelers Piet Keizer in duel om de bal en Henk Groot kijkt toe. In het midden Velibor Vasovic .

SC Gooiland speelde in de volgende opstelling: Doelman Jan Bakker, Adam, Piet Bogaard, Gerard Hogenbirk, Huub Lenz, Riechelman, Rooders, Schouten, Van de Hoogen, Vonk en Wendelgelst.
Opstelling Ajax: Bals, Cruijff, Groot, Hulshoff, Keizer, Nuninga, Pronk, Suurbier, Swart, van Duivenbode, Vasovic. Coach: Rinus Michels

1965/1971: Het was een bijzonder club en dat was het.

In de zomer van 1968 kreeg Willem onenigheid met Bull Verweij en vertrok bij Radio Veronica en met hem de grote SC Gooiland pleitbezorger. Aan het eind van seizoen 1968/1969 stopte de sponsoring van Gooiland door Radio Veronica. De toeschouwers aantallen waren gedaald tot onder de 1500 gemiddeld per wedstrijd ondanks aansprekende tegenstanders als Heerenveen, De Graafschap en Roda JC. Slechts de wedstrijd tegen Ajax om de KNVB beker, met een 1-4 nederlaag, was het Sportpark goed bezet.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-33.png
9 juni 1971: Nieuwsblad van Het Noorden.

Met veel enthousiasme passie en financiële mogelijkheden heeft de Veronica directie getracht het betaald voetbal te handhaven maar zonder succes. Achteraf gezien misschien door vaak wisselende selecties maar zeker ook door een echt gebrek aan voetbalkennis. Hoe dan ook het Nederlandse voetbal verloor dan geen publiekstrekker maar wel een kleurrijke organisatie waar helaas bij alleen Veronica Muziek in zat. Gerard Hogenbirk werd de eerste Nederlandse voetbalprof die in aanmerking kwam voor een WW-uitkering. Dit nadat de voorzitter van SC Gooiland, Barend Hoogeveen op 15 mei 1971, de betaald voetballicentie officieel terug heeft gegeven aan de KNVB.

7 juni 1971: Tubantia. De schutterslijst en de laatste wedstrijd van SC Gooiland.