PEC Zwolle

In 1904 wordt in de Zwolse wijk Assendorp AVC, de Assendorper Voetbal Club, opgericht. Uit AVC komt Volharding voort, daaruit Sallandia en daaruit weer Ende Desespereert Nimmer. ‘Wanhoop nooit’. In 1906 werd Prins Hendrik opgericht; de club speelde op een terrein naast de theetuin Thijssen. Twee jaar later trad PH toe tot de bond, de NVB. De club Ende Desespereert Nimmer promoveerde in 1910 naar de NVB. PH bungelde onderaan de ranglijst. Het kwam tot een fusie.

De oprichtingsdatum 1910

Op 12 juni 1910, in Hotel Koenders op de Grote Markt te Zwolle, besloten de twee voetbalverenigingen te fuseren. EDN en PH fuseerden tot PEC de ‘Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie’. Men dacht gezamenlijk meer kans maakten om te overleven in de 2e klasse van de NVB. De vereniging kreeg ook een atletiekafdeling.

De nieuwe club, spelend op het terrein van Theetuin Thijssen, eindigde in zijn eerste seizoen op de tweede plaats in de 2e Klasse C. De eerste twee decennia van haar bestaan speelde PEC onafgebroken in de 2e Klasse. In de 1e wereldoorlog van 1914 tot 1918 werd een geïmproviseerde voetbalcompetitie gespeeld. Vele jongemannen waren opgeroepen voor de militaire dienst. Nederland was neutraal maar ondervond aan de grens de gevolgen. ‘Hoogtepunt’ was het kampioenschap van de club in 1917 waarmee een plaats in de promotiecompetitie werd afgedwongen, maar daarin kwam PEC niet verder dan de derde plaats.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-10.png

In 1923 verhuisde PEC naar Sportpark De Vrolijkheid, een terrein genoemd naar de aanpalende uitspanning. Een jaar later ronselde de club de complete middenlinie van Zwolsche Boys, hetgeen de gemoederen in de stad danig verhitte en wat bijdroeg tot een ongezonde rivaliteit ter plaatse. In het seizoen 1927/1928 draaide PEC volop mee in de bekercompetitie. De 1e ronde werd overgeslagen en in de volgende ronde werd er uit in Dieren gewonnen van Theothorne met 2-7. In de 3e ronde werd Geel Zwart, eveneens een 2e klasse club, in Enschede verslagen met 1-4. In de 4e ronde kwam het gerenommeerde GVAV, uitkomend in de 1e klasse Noord ontvangen,met 7-1 naar huis gestuurd. Na een vrijgestelde tussenronde is PEC gastheer van 1e klasser Be Quick uit Groningen. Ook Be Quick krijgt een pakslaag met 6-2 en langzamerhand is PEC met 24 goals voor en 6 goals tegen de sensatie dat beker seizoen. Enschedese Boys ook uitkomend in de 1e klasse ontvangt PEC en ook zij zijn niet bestand tegen de groenwitten formatie en werden nipt met 0-1 verslagen. Nu wacht in de halve finale een andere sensatie dat jaar de Rotterdamse Charloisse Voetbalvereniging CVV uitkomend in 2e klasse . Er wordt gespeeld op neutraal terrein Monnikenhuize te Arnhem. Ook CVV wordt met 5-1 van de mat gespeeld.

NVB Beker Finale 1928

Op 17 juni 1928 werd de finale van de NVB beker afgewerkt tegen RCH Heemstede in Hilversum. Zo’n vierhonderd toeschouwers reizen op 17 juni 1928 af naar het gemeentelijk sportpark in Hilversum voor de NVB Bekerfinale tussen RCH en PEC. PEC begint goed aan de finale. Vanaf de aftrap kiest de Zwolse tweedeklasser de aanval. Kansen levert het wel op, maar gescoord wordt er niet. Hoe anders is dat aan de andere kant. RCH is nog nauwelijks in de buurt van het Zwolse doel geweest als de 1-0 achter De Bont ligt. Na een corner raakt Zwollenaar Van de Bend de bal verkeerd en hij verschalkt daarmee onbedoeld zijn eigen doelman. Ook na deze treffer blijft PEC de bovenliggende ploeg, een doelpunt levert dat echter andermaal niet op, waardoor de kleedkamers opgezocht worden met een 1-0 achterstand.

Een jaar later werd PEC in het seizoen 1928/1929 opnieuw kampioen van de 2e klasse en zal nu wel na beslissingswedstrijden tegen Enschedese Boys en NEC uiteindelijk naar de 1e klasse promoveren.

Na de pauze, gesteund door de harde wind in de rug, zetten de Zwollenaren de tegenstander opnieuw met de rug tegen de muur. Keeper Kos behoedt de Haarlemmers echter voor een tegentreffer. RCH probeert ondertussen gevaarlijk te worden in de counter en heeft daarmee succes als PEC-keeper De Bont een bal van Hanze per ongeluk tegen het net stompt, in plaats van terug het veld in. Het blijkt de beslissing, hoewel PEC onverdroten doorgaat met het zoeken naar de aansluitingstreffer in het restant van het duel. PEC scoort weliswaar twee keer in de eindstrijd, maar is daar na afloop niet al te blij mee. De statistieken: PEC – RCH 0-2 (0-1). 30. Van de Bend 0-1 (eigen doelpunt), 70. De Groot 0-2 (eigen doelpunt). PEC elftal: De Bont, Admiraal, De Groot, Manni, Van de Bend, Van de Gronde, Albrecht, Evers, Ph. de Bruyn, Palland, W. de Bruyn.

1932. Deze aquarel reproductie is een uitgave van Vittoria Egyptian Cigarette Compagny. Deze platen werden verstrekt bij aanschaf van sigaren of sigaretten. De wedstrijd Heracles Almelo- PEC Zwolle 1-2. In het verslag van deze ontmoeting wordt door het gebrek van een schutter van Heracles werd verloren.

Zwolsche clubvoetbal volop in de aandacht

Het dagblad de Sportkroniek concludeert ‘Dankzij de medewerking van P.E.C., waarvan twee spelers in eigen doel scoorden, heeft R.C. H. in den eindstrijd om den N.V.B.-beker de overwinning behaald. ‘De voorzitter van R.C.H. was dan ook wel zoo vriendelijk bij de prijsuitreiking P.E.C. daarvoor hartelijk dank te zeggen. Zonder die medewerking, zoo erkende hij ruiterlijk, zou de wedstrijd zeker verlengd geworden zijn. ‘Hoewel niet zo bedoelt voelt het als zout in wonden. De revelatie PEC Zwolle mag echter trots zijn op het behaalde resultaat. Het heeft naam gemaakt tot ver over de regio Oost. Overigens in datzelfde jaar was stadgenoot Z.A.C., met de legendarische Beb Bakhuys, kampioen van Oost-Nederland geworden en mocht het aan de landelijke kampioenscompetitie deelnemen. Kortom Zwolle in het middelpunt van de nationale voetbalwereld.

PEC Zwolle. Seizoen 1931/1932: J. v d Gronden. J. Egberts, E. Admiraal, F. Kuijer, L. Heetjans, W. Zegeling, C. van Brummen, B. de Groot, W. de Bruijn, B. Doorneweerdt, B. Pallandt. Oostelijke 1e klasse.

In 1935 verruilden PEC en Zwolsche Boys respectievelijk De Vrolijkheid en het Gemeentelijk Sportpark. Er lag een omvangrijk omkoopschandaal aan ten grondslag waarin de verhuurder, graszoden, valse rekeningen en knoeierij met spelerscontracten en amateurbepalingen een rol spelen. Een rekening van graszoden voor De Vrolijkheid zou een dekmantel zijn geweest voor zwarte betalingen van PEC aan contractspelers. Toen de Zwolsche Boys hun intrek op De Vrolijkheid hadden genomen, schotelde de verhuurder hen een aanzienlijke reductie op de huurprijs voor.

PEC speler Lulof Heetjans in het Nederlands elftal van 1937.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DIk6F2gXcAAE57s.jpg

Lulof Heetjans was de eerste PEC speler die voor het Nederlands elftal heeft gespeeld. Het Nederlands elftal voor de interland tegen Duitsland. Van links naar rechts: de Duitse grensrechter Ehlenbeck, de Franse scheidsrechter Leclerq, de Nederlandse grensrechter Magielsen, aanvoerder:Puck van Heel, doelman: Leo Halle, Frank Wels, Bas Paauwe, Spits: Lulof Heetjans, Joop van Nellen, Henk van Spaandonck, Bertus Caldenhove, Cor Wilders, Wim Anderiesen en Beb Bakhuys. Deze Duitsland – Nederland (2-2) werd gespeeld op 31 januari 1937 in het Rheinstadion te Düsseldorf terwijl de Duitse vlag met Swastika boven het stadion wappert en de 2e wereldoorlog zich al aankondigt.

Op 22 juni 1941 werd er een extra voetbalwedstrijd gespeeld op neutraalterrein van AGOVV in Apeldoorn tussen PEC Zwolle in gestreepte shirts en Vitesse uit Arnhem met als inzet promotie naar de eerste klasse. Het ging erg goed met P.E.C. en het verslaat Vitesse met 2-1, en verovert daarmede een plaats in de 1e klasse. Opnames van de wedstrijd zijn afkomstig uit het archief van Beeld en Geluid waarbij zeer veel publiek aanwezig is. Het is erg warm en veel toeschouwers hebben een geknoopte zakdoek op het hoofd. Na het eindsignaal bestormen juichende supporters het veld. Aan het einde ziet u het winnende elftal van PEC Zwolle poseren voor de camera.

1941. Gespannen gezichten vooraf aan de beslissingswedstrijd tegen Vitesse. Dit elftal zal de 1e klasse bereiken.

In het seizoen 1954/55 werd PEC-kampioen van de 2e Klasse, waarmee promotie naar het betaalde voetbal mogelijk werd want de KNVB bood 24 clubs de gelegenheid toe te treden.

Het 1e en het 2e elftal van PEC speelden direct na de bevrijding in mei 1945 tegen twee Engelse militaire teams. Beide wedstrijden eindigden in 3-3.

Op 23 februari 1955 nam PEC het besluit om een betaald-voetbalorganisatie (BVO) te worden. PEC nam voor het eerst deel aan het betaalde voetbal in 1955/56 toen er twee hoofdklassen bestonden en drie 1e klassen.

Het seizoen daarop werd het divisie-systeem ingevoerd met een eredivisie, twee 1e Divisies en twee 2e Divisies. Vijftien seizoenen maakte PEC-deel uit van de 2e Divisie, vooral in de middenmoot en menigmaal in felle strijd met stadgenoot Zwolsche Boys.

Met Zwolsche Boys ging het aan het eind van de jaren zestig bergafwaarts. In 1969 zag die club zich genoodzaakt om vrijwillig terug te keren naar de amateurs. PEC nam een groep spelers over van de aartsrivaal.

De dans om een sportterrein.

De historie van sportpark De Vrolijkheid vernoemd naar het nabijgelegen café is verstrengeld met PEC en Zwolsche Boys en met het gemeentelijk sportpark. De clubs verruilen regelmatig van locatie en hebben twee periodes gebruikgemaakt van De Vrolijkheid. PEC strijkt hier als eerste neer in 1923 en bij de promotie in 1929 wordt de eerste tribune in gebruik genomen met 500 plaatsen. Omdat PEC in 1935 verhuist naar het nieuwe gemeentelijk sportpark neemt Zwolsche Boys in 1935 de plek van PEC over op De Vrolijkheid.

Afbeeldingsresultaat voor sportpark de vrolijkheid

In 1947 is er door de promotie van die club weer 1e klasse voetbal te zien op het terrein. De tribune is dan inmiddels verdwenen, zodat er jarenlang geen overdekte zitplaatsen aanwezig zijn op het terrein. Vanaf 1958 trekt Zwolsche Boys in bij PEC op het gemeentelijk sportpark, maar dat zint die laatste club weer niet, zodat PEC besluit de Vrolijkheid aan te kopen. Met een grondige opknapbeurt en een nieuwe tribune, die bovenop het door Zwolsche Boys neergezette clubhuis wordt gebouwd, is De Vrolijkheid weer helemaal als nieuw. Tien seizoenen speelt PEC hier vervolgens.

1963 PEC Zwolle poseert aan de IJssel bij de IJsselbrug. Van boven naar beneden: Adri Jansen, Hans van Rotterdam, Jan Koops, Theo Kok, Leo Koopman, Gerrit Kerkhof, Henk Bos (hurkend), Herman Sterken, Joop Knol, aanvoerder Gerrit Voges, Jan van Rooyen, Johnny Abma, Wannie Sterken.

Joop Schuman: Doelpunten op heuphoogte.

Joop kan met recht een doelpuntenmachine worden genoemd. Hij is nog steeds topscorer in het betaalde voetbal, in één seizoen, aller tijden met 44 doelpunten. De blonde boekhouder, geboren op 6 januari 1934 in Zwolle, speelde achtereenvolgens voor PEC Zwolle, Preussen Münster en Heracles Almelo. Joop vond voetbal eigenlijk maar bijzaak en twijfelde lang over zijn toekomst . Schuman debuteerde in 1949 op zestien jarige leeftijd bij PEC en maakte al snel naam als afmaker.

Hij scoorde aan de lopende band en in die eerste Zwolle periode die tot 1964 duurde stond de teller op 84 doelpunten. Zijn goede prestaties bleven niet onopgemerkt en dit leverde hem een transfer op naar Duitsland. Voor een transfersom van 50.000 gulden, wat heel veel geld was in die tijd, vertrok hij naar Preussen Münster. Joop speelde daar net over de grens van 1956 tot en met 1957. Kennelijk devalueerde hij in waarde want in 1957 plukte Heracles hem voor 538 gulden weg. Daar kwam Joop weer op stoom en reeds in het eerste seizoen scoorde hij het formidabele aantal van 42 goals.

Onder aanvoering van het legendarische spitsenduo Joop Schuman en de Zuid-Afrikaan Steve Mokone werd Heracles in 1958 kampioen in de 2e divisie. Schuman wist zelfs in één wedstrijd zesmaal het net van de tegenstander te vinden. In 1960 maakte EBOH uit Dordrecht kennis met de scoringsdrift van Joop die het met 11-0 verliest.  

Schuman was een spits pur sang, een afmaker. Daar was het spel van Heracles ook op afgestemd. De ballen gingen vanuit het middenveld naar de vleugelspitsen Isie Greving en Dick Reekers. Schuman had vooral voorkeur voor ballen op ‘melkbussenhoogte’. Daar wist hij wel raad mee. Aan het begin van het seizoen 1961-1962 was Schuman, zonder succes, nog gepolst door Ajax om naar Amsterdam te komen. Heracles vroeg een te hoog bedrag.  Joop bleef en werd topscorer aller tijden van het betaalde voetbal door maar liefst 47 goals te scoren in dat jaar en wordt gefeliciteerd met o.a. een bloemetje. Heracles promoveerde naar de eredivisie. Schuman speelde uiteindelijk zeven seizoenen voor Heracles waarin hij begon in de 2e divisie B en in het seizoen 1963-1964 eindigde in de Eredivisie. Midvoor Joop Schuman speelde na Heracles nog drie seizoenen bij zijn oude club P.E.C. In totaal heeft Schuman 338 doelpunten in het betaalde voetbal op zijn naam staan. Op 13 september 2003 werd bekendgemaakt dat Schuman na een lang ziekbed was overleden in het Sophia Ziekenhuis te Zwolle. In het Polman Stadion van Heracles is de oostelijke tribune naar hem vernoemd.

PEC in 1966. Staand : Henk Buursink, Wim van der Heide, Gerrit Voges, Jan Brouwer, Dries Mul, Leo Koopman, Theo Kok. Gehurkt: Dick van Ekeren, Gerrit Brugmans, Henk Nijland, Anton Goedhart, John Abma.

Leo Koopman (Raalte2 juli1935) is een voormalig Nederlandsvoetballer die van 1957 tot 1966 onder contract stond bij PEC. Hij speelde als aanvaller. Met 129 competitiedoelpunten is hij topscorer van PEC Zwolle aller tijden . Leo Koopman heeft sinds jaar en dag de titel topscorer aller tijden van PEC Zwolle op zijn naam staan. Maar liefst 129 keer trof de aanvaller uit Raalte doel tussen 1957 en 1966. Slechts eenmaal in die periode wist Koopman in een seizoen de tien treffers niet te halen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 0b4d7640-092f-012f-b27b-0050569439b1.jpg

,,Ja, die titel, dat is toch wel het eerste waar ik aan herinnerd word.” Echte uitschieters had Koopman niet, maar de clubtrouw van Koopman maakte dat hij het record in handen heeft. ,,Volgens mij zat ik zo rond de vijftien en soms twintig treffers per seizoen.” In zijn jeugd droeg Koopman geel-rode clubkleuren. ,,Ik ben begonnen bij Recht Op Het Doel Af Raalte”, klinkt het. Het is de naam voluit geschreven van Rohda de club uit zijn geboorteplaats, spelend in de geel-rode shirts. De verhalen over de wedstrijden vroeger bij PEC Zwolle doen denken aan die uitwedstrijden, waarbij ook de spelersvrouwen werden uitgenodigd. Deze waren in de ogen van Joop een hoogtepunt. Zeker bij winst. Sigaren stonden op tafel en er werd gedronken.

P.E.C. – Heracles. Leo Koopman sticht gevaar voor het doel van Heracles, rechts kijkt Hennie van Nee (Heracles) toe. (Begin jaren ’60)

,,Een hele andere tijd als nu, dat wel. Wel ontzettend gezellig hoor.” Anders waren ook de derbygevoelens. Waar de IJsselderby zeker de afgelopen seizoenen het echte derbygevoel bij de Zwolse en Deventer supporters aanwakkerde, waren in de jaren vijftig de krakers met stadsgenoot Zwolsche Boys waar de spelers en supporters warm van werden. ,,Dat waren nog eens wedstrijden. Er stond toen altijd heel wat op het spel. De rivaliteit tussen onze club en de Zwolsche Boys was enorm”, herinnert Koopman zich. ,,Om het veld stonden de mensen in rijen dik.” Koopman volgt PEC Zwolle nog altijd, net als Rohda Raalte, zijn twee grote liefdes. De Zwolsche Boys zijn inmiddels amateurs en nemen de plaats in op sportpark De Vrolijkheid.

PEC werd in het seizoen 1970/71 tweede in de 2e Divisie, hetgeen rechtstreekse promotie naar de 1e Divisie betekende. Besloten werd de plaatsnaam aan de clubnaam toe te voegen: PEC werd PEC Zwolle en speelde zeven seizoenen in de 1e Divisie en greep in 1972/73, 1974/75 en 1976/77 een periodetitel en kwalificeerde zich daarmee voor deelname aan de nacompetitie. In 1977 werd de tweede plaats behaald en bereikten de Zwollenaren voor de tweede maal in de historie de finale van de KNVB beker die ze in Nijmegen na verlenging verloren van FC Twente, 3–0. In het seizoen 1978 werd PEC Zwolle kampioen van de 1e Divisie en bereikte daarmee rechtstreeks de Eredivisie.