HVC

Op 5 februari 1905 werd op ’t Havik in het gebouw ‘De Toekomst’ een nieuwe club gesticht: De Hollandia Victoria Combinatie, kortweg HVC. In de beginjaren van HVC was er geen eigen speelveld of kleedruimtes. Wedstrijden werden op veldjes bij boeren gespeeld en als je geluk had kon je daar ook nog omkleden en je eventueel na afloop opfrissen. Via veldjes in het centrum, Liendert, Soesterkwartier en de Bokkeduinen kwam HVC terecht op Birkhoven.

Historische foto genomen kort na de oprichting in 1905. Dit was het 1e HVC elftal dat aan de competitie der UPVB deelnam Boven: C van Duinen, G. v d Brug,v d Heuvel, H. v d Burg, I. Reynders, en van Sloten. Midden: D. de Metter, W. v d Wetering, D. de Vrije. Onder: G. v d Berg en W van Zuilen.

Daar was in de jaren 30 door arbeidsverschaffing projecten een bos aangelegd, met bosvijver en ook een sportpark. HVC zou de vaste bespeler van dit terrein worden. In de daaropvolgende jaren werd HVC in de armen gesloten van de naastgelegen wijk Soesterkwartier en groeide het uit tot een van de grootste verenigingen.

HVC elftal na de oorlog 1946 boven: grensrechter A. van Appeldoorn, J. de Groot, L.de Man, G. Brandsen, J de Groot, W. Kraak, H. Schriever, S.C. Drost, J. de Gans en W. Meinten. Onder: J. van ’t Prinsenhof, Aanvoeder A. v d Pol, H. Brits en H. Malestein.

De bezoekersaantallen liepen fors op en de Soesterweg stroomde bij thuiswedstrijden dan ook bomvol met mensen die wilden gaan kijken.

Betaald Voetbal

In 1954 sloten de ‘wilde’ NBVB,met een eigen betaalde competitie, en de KNVB een overeenkomst. De conservatieve KNVB besloot de NBVB op te nemen in haar organisatie. Heel Europa kende al vele jaren betaald voetbal en vele topspelers uit Nederland speelden in het buitenland. Het waren paria’s in de ogen van de de KNVB en op straffe van uitsluiting waren zij in de ban gedaan. Vanaf november 1954 werd semiprofessionele competitie gestart met 80 clubs. In de eerste profjaren bivakkeerde HVC steevast, tot 1962 in de 1e divisie. Met wedstrijden tegen het roemruchte Wageningen, of Ajax en Feyenoord. Bekende voetballers Jan Zwartkruis (later ook bondscoach), Henk Wery (later Feyenoord en winnaar Europacup en Wereldbeker), Mosje Temming, Ron Spelbos en Piet Schrijvers. Vervolgens daalt HVC naar de 2e divisie af, tot in 1962 de weg omhoog wordt ingezet, maar de eredivisie zal nooit worden gehaald.

Halve finale om de KNVB beker 1957. Feijenoord – HVC

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-35.png

HVC haalde in de historie tweemaal de halve bekerfinale. Het bekerseizoen begint in de 1e ronde tegen de SC Dieren, uitslag 3-17 met negen doelpunten van Wout Heinen. 2e ronde: RKVV Wilhelmina – HVC 1-2. 1x Wout Heinen en Jan Wierikx. 3e ronde vrijgesteld. 4e ronde: Veendam – HVC 1-2 met 2 x Jan Nederhand. Kwartfinale: HVC – Leeuwarden 3-1 met 2 x Ries van Maarschalkerweerd en 1 x Wout Heinen. Op 10 juni 1957 speelt HVC in de Kuip de halve finale tegen Feijenoord en wordt met 8-1 aan de kant gezet mede door een ontketende Toon Meerman die 5 x scoorde. In de bekerfinale zal Fortuna ’54 de Rotterdammers met 4-2 verslaan.

Wout Heinen jast er weer eentje tegen de touwen.

Het lijkt op het eerste gezicht een hele simpele kwestie: Wout Heinen, speler van semi-prof club HVC, verlengt zijn contract niet op 14 januari 1961. Hij vraagt overschrijving naar zijn oude club: Spakenburg. Daartoe is de medewerking van HVC nodig. HVC weigert deze medewerking en dus zal Heinen tot het volgende seizoen moeten wachten eer hij weer voor Spakenburg kan uitkomen. lees de column : De belofte van Wout Heinen

Uit de ESSO serie voetbalplaten seizoen 1958/1959. Boven: S.G. Sleeking, G. J. Verhoef, H. H. Brits, L. v d Biezebos, J. van Basten en J. Brand. Onder: J. B. H. Nederhand, M. A. v d Maarschalkerweerd, W. Heinen, B. Marcus en A. Hageman.

Halve finale KNVB beker 1961 NAC – HVC

In het seizoen 1960/1961 zal HVC voor de tweede maal de halve finale bereiken. Er wordt gestart in een poule met vier clubs: 1e wedstrijd ’t Gooi -HVC 1-2 met 1x Cees Houtveen en Benny Marcus. 2e wedstrijd: HVC – DWSA 2-1 door 1x Bennie Marcus en Jan Nederhand. 3e wedstrijd: Hilversum – HVC 1-1 met 1x Siem Sleeking. HVC gaat door naar de 1e ronde en speelt een sensationele wedstrijd tegen Feijenoord en declasseert de Rotterdammers met 4-1 door 2x Henk Wery, 1x Bennie Marcus en Jan Nederhand. 2e ronde: HVC – Sparta 3-1 door 1x Cees Houtveen, Jan Nederhand en Bennie Marcus. Kwartfinale: HVC – VVV 3-2 na verlenging met 1x Cees Houtveen en 2x Henk Wery. Op 7 juni 1961 wordt de halve finale NAC– HVC 3-0 op het NEC terrein in Nijmegen gespeeld. De finale is Ajax – NAC 3-0.

HVC Seizoen 1960/1961: Staand: trainer Gerrie Stroker, Siem Sleeking, Bertus van den Biezenbos, Joop van Basten, Henk Brits, Reus Hageman, Bennie van der Velde en Teus Heitman. Gehurkt: Ruud Maas, Hennie Nederhand, Cees Houtveen, Ben Marcus en Henk Wery.

Piet Schrijvers: Het beertje van Birkhoven

Piet(je) Schrijvers is in 1963 een sensatie. Overgekomen van 3e klasser SEC uit Soest en gehaald voor de betaalde jeugdcompetitie met HVC maakte als zestienjarige onverwacht zijn debuut. Vaste keeper Teus Heitman raakte door een schouderblessure in de lappenmand en 2e keeper Pierre Stevenaart werd de voorgaande nederlaag tegen Cambuur aangerekend. Hierdoor werd Piet de allerjongste debuterende keeper in het betaalde voetbal. Dat het een verloren 2-3 wedstrijd werd maakte het debuut tegen streekgenoot ’t Gooi niet minder mooi. Pikant detail is wel de wijze waarop hij is binnengehaald. Zowel ’t Gooi als HVC zaten ooit op de tribune te scouten.
Piet: “t Gooi was er snel bij om mij een contract te laten tekenen maar mijn vader cancelde de overeenkomst en wilde het nog een keer rustig doorlezen”.
Theo Mosterd voorzitter van HVC en ex doelman met een rijke carrière bij HVC en ’t Gooi kreeg er lucht van en legde Piet een mooier contract voor en kaapte zo Piet Schrijvers voor de neus van zijn oude Hilversumse liefde. Piet: “Ik was nogal geïmponeerd door de verschijning van Theo Mosterd met zijn grote Mercedes. Hij bood me een basiscontract aan plus premies, reiskosten en een bromfietsje. Dat Theo Mosterd als doelman een goeie neus voor talent had blijkt uit de Ajax loopbaan van Piet Schrijvers.

H.V.C. poseert bij de Kei van Amersfoort: 1964. Boven vlnr Benny Marcus, Hans van Eeden en Ab Smits. Achterste rij: Trainer Bas Paauwe, Theo Bruynse, Evert van Ginkel, Hans van Empelen, Evert Pluim, Jan te Braak, Piet Dielissen en Keeper Teus Heitman. Voor: Piet Beekman, keeper Piet Schrijvers en Gert Jan ter Weele.

Clubicoon Ruud Maas

Ruud Maas kwam via de jeugd in 1955 op 16-jarige leeftijd bij de senioren en toen hij 18 jaar oud was, werd hij semiprof bij de Amersfoortse club HVC. Ruud Maas blonk in zijn jonge jaren uit als ‘een ouderwetse midvoor in het stopper-spilsysteem’, zoals hij zichzelf typeert. “Elke week maakte ik een hoop goals bij de jeugd. Dat viel de mensen bij HVC op. Die vroegen op zeker moment of ik niet over wilde stappen naar de selectie. Ik wilde dat wel. Meestal trad hij op als rechtsbuiten. In die tijd gold het stopperspilsysteem nog als de enige ware en een snelle buitenspeler was goud waard. Op 16 december 1957 werd zijn handtekening gezet, keurig naast die van HVC-voorzitter en oud doelman Theo Mosterd en KNVB-topman Lou Brunt, voor het kapitale bedrag van f 600,– per jaar. U leest het goed: per jaar. Daar moeten ze nu eens om komen. Maar goed, geld speelde kennelijk voor Maas niet zo’n grote rol, want hij bleef in totaal ruim 17 jaar bij HVC.


Blauw Wit – HVC 1-0 op 26 december 1967 in de 1e divisie Hier ontsnapt het Amsterdamse doel ternauwernood. Doelman Piet Paternotte werkt de bal van H.V.C-er Ruud Maas net over de lat.

In zijn 15 semiprofjaren behoorde Ruud Maas tot de vaste kern van en in die periode scoorde hij ruim 500 doelpunten in de competitiewedstrijden van de Amersfoortse club. Op 33-jarige leeftijd vond hij het welletjes. Inmiddels heeft hij na zijn pensionering als een soort conservator van zijn eigen museum alles gerangschikt over zijn tijd bij HVC. De voormalige semiprof bezit een schat aan historisch materiaal. Van contracten tot vaantjes, van krantenknipsels tot spelerskaarten. Keurig verpakt in mappen waar, door hem sinds zijn pensionering, veel zorg aan is besteed. Ruud: “In mijn eerste jaar kwam ik, als wisselspeler natuurlijk, langzaam in beeld als rechtsbuiten.”

“Ze hadden een heel goed elftal in die tijd met veel Amersfoortse jongens. Henk Vreekamp, Ben Marcus, Hans van Eeden maar ook Spakenburger Wout Heinen niet te vergeten. We reisden met HVC door heel Nederland.” Maas zag vele trainers komen en gaan. Hij noemt de namen van Bas Paauwe, Evert Sterk, Hans Croon en Hennie Hollink. “Croon was de man die mij naar de achterhoede heeft gehaald, die mij als linksback liet spelen. Ik heb onder hem vijf heel fijne jaren gehad. Croon was voorbestemd om bondscoach te worden. Als het nodig was, bij een achterstand, dan ging ik als opkomende vleugelverdediger, mee naar voren. Een van de eersten in mijn tijd. En zo heb ik vele doelpunten voorbereid, vanaf de achterlijn, voor naar Mosje Temming of Cees Houtveen. Een aantal goals maakte ik zelf. Ik scoorde wel twaalf, dertien keer per seizoen. Ik ben nog een keer topscorer geweest van HVC als linksback.”

Bennie Marcus zit triomfantelijk op een auto

Een jonge Bennie Marcus als 2o jarige voetballer van HVC, bij de Pon-garage aan het begin van de Arnhemse weg. Hij kreeg deze Volkswagen cadeau van Ben Pon Sr., importeur Volkswagen en sponsor van de club. Bennie had beloofd om een jaar lang niet te roken en te drinken. Zo was hij ‘s zondags fit voor de sport bedacht Ben Pon.

HVC gaat terug naar de amateurs

Seizoen 1969/1970. HVC Amersfoort.

Op 20 mei 1973 speelde HVC zijn laatste wedstrijd in het betaald voetbal. Het was uit tegen Eindhoven en eindigde met een 2-2 gelijkspel. HVC eindigde op een zestiende plaats van de twintig clubs en met een gemiddelde aantal toeschouwers dat seizoen van 2200. In 1973 is er een afsplitsing tussen prof- en amateurtak en neemt de stichting SC Amersfoort de proflicentie van HVC over, die verder gaat als amateur vereniging. In 1982 komt het betaalde voetbal ten einde als SC Amersfoort ter ziele gaat.