Fortuna

De historie van Fortuna uit gaat terug naar het begin van de twintigste eeuw toen een aantal jeugdige werknemers van stoomkuiperij De Neeff het plan hadden om een club op te richten. Men fabriceerde en handelde aldaar in kisten, fustwerk en andere verpakking materialen. Het was 19 april 1904 toen de voetbalclub een naam kreeg t.w. v.v. Fortuna.

Fortuna 1930 kampioen van de 2e klasse maar geen promotie.

In de zomer maanden werd er al serieus gespeeld tegen o.a. het Schiedamse Excelsior ( SVV) en Flardinga een arbeidersclub uit Vlaardingen. Nadat de gemeente een veld ter beschikking bood aan de Nieuwe Haven werd er ingeschreven bij de RVB in de 2e klasse.

In 1910 promoveerde de club met een derde plaats naar de 1e klasse om een jaar later via een kampioenschap over te stappen van de regionale bond naar de Nationale Voetbal Bond in de 3e klasse.

G. Hofman 1931

De club kreeg door een fusie met plaatselijke clubs de Volharding, Voorwaarts en Victoria meer gezicht en mogelijkheden. In 1910 verhuisde men naar Vlaardingen-Oost en later naar een terrein aan de Kethelweg en de gouden tijden breken aan. De toegangsweg lag naast de boerderij van Zuidgeest, de velden lagen ongeveer tegenover de huidige Bethelkerk aan de Sportlaan. Na kampioenschappen in 1929,1930 en 1931 moesten er beslissingswedstrijden worden gespeeld tegen resp. Excelsior, Xerxes en VUC voor promotie, maar tot grote teleurstelling werd er driemaal verloren en bleef de club 2e klasser. De terugslag volgde een jaar later met een degradatie naar de 3e klasse.

Fortuna Vlaardingen uit 1931. Staand: Leen Naujoks, Cor v.d. Windt, Wim Barendrecht, Wim de Graaf, Manus Klos, Onbekend, Jan van Willigen, Bram v.d. Windt, Piet Verheij, zittend doelman Mari Staal.
Afbeeldingsresultaat voor lever zeep maatschappij

Toch ging de zon weer schijnen, na o.a. de in gebruik name van de complete sportaccommodatie van De Lever Zeep Maatschappij. De firma was producent van o.a. Sunlight en ging een fusie aan met Margarine Unie en zo vormde zich in 1930 de Unilever. Een aantal afdelingen verhuisden van Vlaardingen naar het Unilevergebouw te Rotterdam waardoor de sportvelden met kantine en kleedkamers vrijkwamen en overgedragen werden aan Fortuna. Er volgden ‘Zilveren jaren’ gedurende 1941-1943 met twee kampioenschappen en een promotie naar de 2e klasse. Oud Feijenoord speler en international Puck van Heel was een moment trainer van de Fortuna selectie.

Fortuna 1957 . Staand: Arie Jansen, Piet v Berkel, W. v Wolferen, Gerrit Swaneveld, A.v d Berg, J. v d Berg jr, Zittend: I.L, Smits, A. Verburgh, J.M. de Leeuw, Roel Hiwat, en Jan Bouwman.

Onrustige bestuurlijke tijden volgen met een keuze, ja of nee betaald voetbal. Het is 1955 en de club bestaat 50 jaar. De viering wordt met een jubileumwedstrijd tegen Feijenoord afgerond en de amateurperiode afgesloten. Vlaardingen is een semi-professionele voetbalorganisatie rijker. In de jaren vijftig werd Vlaardingen door het Ministerie van Ruimtelijk Ordening aangewezen als groeikern voor de Randstad. Met een explosieve stijging van het aantal inwoners in het achterhoofd, besloot het bestuur van Fortuna in 1955 tot deelname aan het betaald voetbal. Het betaald voetbal werd door de bevolking met veel enthousiasme ontvangen. De verwachting was dat de havenstad binnen tien jaar meer dan 120.000 inwoners zou tellen. Met die gedachte in het achterhoofd ging Fortuna het profavontuur aan. Op de Algemene Ledenvergadering van 18 maart 1955 ging een ruime meerderheid (94 voor, 14 tegen) akkoord met beroepsvoetbal.

1959. Staand: A.Niezen, A.E. Jansen, J. de Leeuw, Roel Hiwat, j. v d Berg en I.L.Smits Knielend: J. Kooiman, B.J. Schafman, M. Weber, L. de Korver en A. van de Berg.

Fortuna eindigt in 1955/1956,het eerste semi-profjaar, als vierde na een spannende kwalificatie wedstrijd in Amersfoort op Birkhoven door winst met 2-1 op Tubantia waardoor de club in de 1e divisie gaat spelen.

Op de promotie volgde een anoniem seizoen 1956/1957 in de eerste divisie B. Fortuna zat er hoe dan ook bij. Dat gaf een goed gevoel bij de aanhang waar men hoopte op beter. Helaas ook de seizoenen erna, toen Fortuna was geswitcht naar de eerste divisie A, vielen de resultaten tegen. Een elfde plaats was de beste eindrangschikking.

De ingang van het terrein van de voetbalvereniging´Fortuna´ aan de Floreslaan.

Clubicoon: Jan Bouman

Jan Bouman

Pas met de komst van Rinus Gosens als hoofdtrainer in het seizoen 1961-1962 kwam daar verandering in. Gosens kneedde de groep tot één geheel. Samen met DHC en Sittardia streed Fortuna om het kampioenschap. Vijf duels voor het einde had Sittardia nog zeven punten voorsprong op Fortuna. Ook DHC stond er beter voor dan de Vlaardingers. Het was echter zo’n seizoen waarin alles lukte. Er werd met 5-1 gewonnen van Vitesse. Haarlem moest er met 8-2 aan geloven. Omdat Sittardia ineens alles begon te verliezen, kwam het aan op de laatste wedstrijd. Jan Bouman: ‘Wij moesten tegen DHC, dat één punt meer had dan wij. De winnaar zou kampioen worden, bij een gelijkspel maakte Sittardia nog kans op de titel. Het werd 2-0 en wij waren kampioen. Een hoogtepunt in de geschiedenis van Fortuna.’ Omdat het betaald voetbal nog twee eerste divisies kende, moesten beslissingswedstrijden uitmaken welke club zou promoveren naar de eredivisie. De dubbele confrontatie met Heracles, was ook een direct duel tussen de goalgetters van dat seizoen: de Heraclied Joop Schuman (47 goals) en Jan Bouman (35).

Fortuna kampioen (tegen DHC 2-0) 27 mei 1962
Spelers Fortuna v.l.n.r., Ger Robbemond, René Hagenaars en Jan Baksteen.

Behalve Jan droegen overigens ook zijn broers Cees en Joop het roodgele tricot van Fortuna. Mede door het geblesseerd uitvallen van Bouman kwam Fortuna op eigen veld niet verder dan 0-0. Meer dan 12.000 toeschouwers kropen die dag samen rond het Fortuna-veld. Het stadion had maar één ingang, waardoor de enige kassa het door de mensenmassa begaf.

23 juni 1968. Fortuna -Helmond Sport 0-1. Loek Chatrou ( Helmond) in duel met Jan Kramer (Fortuna). Tweede Divisie. Rechts Adrie van Oudheusden

Clubarchivaris Rien Stolk was bij het thuisduel tegen Heracles één van de gelukkigen die een kaartje had weten te bemachtigen. Veel van de wedstrijd heeft hij echter niet gezien. Te druk. Toch heeft die dag een onuitwisbare indruk op hem achtergelaten: ‘Zo druk is het daarna nooit meer geweest. De hele stad leek te zijn uitgelopen. Het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen, want de capaciteit van het stadionnetje was niet meer dan 10.000.’ De return in Almelo, met een geblesseerde Bouman op de tribune, werd met 1-0 verloren.

Beelden uit 1962 van de terugwedstrijd Heracles-Fortuna 1-0 om promotie naar de Eredivisie

Het seizoen daarna verliep beter dan verwacht en werd afgesloten met een zevende plaats. Jan Bouman was in de 1e divisie, periode 1962/1963 topscorer en stond erg in de belangstelling van RBC en DFC. Maar de club die toehapte leek  GVAV uit Groningen. Zij hadden 75.000 gulden over voor de aanvaller, maar Jan sloeg het aanbod af omdat hij bij zijn familie in Vlaardingen wilde blijven. Zijn prestaties bleven ook niet onopgemerkt bij de bondscoach Elek Schwartz. Hij zat bij de voorlopige selectie, maar viel uiteindelijk toch af.

Dirk van Everdingen 1931

Waardoor er in de Fortuna historie geen enkele speler voor het Nederlands elftal heeft gespeeld. Dirk van Everdingen is de enige speler van Fortuna die ooit geselecteerd is voor het Nederlands Elftal. De aanvaller was reserve bij de met 6-3 verloren uitwedstrijd tegen Zwitserland op 2 november 1930. In het seizoen 1963/1964 werd het laatste hoogtepunt bereikt: het bereiken van de halve finales van de KNVB beker. In de kwartfinales werd Feyenoord met 3-2 verslagen in de eigen Kuip. In de reguliere competitie degradeerde Fortuna echter dat seizoen wel naar de tweede divisie.

Sparta inclusief Jan Bouman 29 augustus 1965. Staand v.l.n.r. Theo Laseroms, Hans Eijkenbroek, Hans Bentzon, Gerrie ter Horst, Ton Kemper, zittend v.l.n.r. Pim Doesburg, Gerard van de Kerkhof, Jan Bouman, Charly Bosveld, Ole Madsen en Henk Prinsen.

Ook werd clubicoon Jan Bouman voor 50.000 gulden aan Sparta Rotterdam verkocht. Na 3 seizoenen Spangen keert hij in 1968 terug naar Fortuna. In dat seizoen 1968/1969 werd promotie afgedwongen naar de 1e divisie.  In seizoen 1969/1970 degradeerde de ploeg door een achttiende en laatste plaats terug naar de 2e divisie. De grens van wat mogelijk was is bereikt, en reikt niet veel verder, is de algemene opinie.

Seizoen 1972/1973. Staand: L.G. Kwist, H.A.A. Reijs, R.A. v/d Bol, G. Robbemond, A. Huijer. G.H. Pijl. A.C.M. Reijgersberg, A.A. Riedijk en trainer J. van Baaren. Zittend: A. de Heer, P. Eikelenboom, A. Don, L. Boon, C. Bouman, J. Corver en J. Jansen.

1974: Het is over en sluiten voor Fortuna.

De voorspelde groei van de gemeente Vlaardingen bleef uit, en de gehoopte potentie werd niet gerealiseerd. In 1974 ging Fortuna terug naar het amateurvoetbal, waarbij de proflicentie van de club werd overgedaan aan de nieuw opgerichte stichting FC Vlaardingen ’74. De schulden van de vereniging werden overgenomen door de gemeente Vlaardingen. Aanvankelijk wees de KNVB het verzoek van FC Vlaardingen ’74 om deel te mogen nemen aan het betaald voetbal af. De club stapte naar de rechter, die op 11 juli 1974 besloot dat de bond FC Vlaardingen moest toelaten maar de club was een kort leven beschoren. De stichting ging in 1981 failliet, waarna het betaalde voetbal uit Vlaardingen verdween.

1984. Affiche van het 80 jarige bestaan van de amateurvereniging Fortuna uit Vlaardingen.