Fortuna Vlaardingen

De historie van Fortuna Vlaardingen gaat terug naar het begin van de twintigste eeuw toen een aantal jeugdige werknemers van stoomkuiperij De Neeff het plan hadden om een club op te richten. Men fabriceerde en handelde aldaar in kisten, fustwerk en andere verpakking materialen. Het was 19 april 1904 toen de voetbalclub een naam kreeg t.w. v.v. Fortuna.

Fortuna Vlaardingen 1930 kampioen van de 2e klasse maar geen promotie.

In de zomer maanden werd er al serieus gespeeld tegen o.a. het Schiedamse Excelsior ( SVV) en Flardinga een arbeidersclub uit Vlaardingen. Nadat de gemeente een veld ter beschikking bood aan de Nieuwe Haven werd er ingeschreven bij de RVB in de 2e klasse.

In 1910 promoveerde de club met een derde plaats naar de 1e klasse om een jaar later via een kampioenschap over te stappen van de regionale bond naar de Nationale Voetbal Bond in de 3e klasse.

G. Hofman 1931

De club kreeg door een fusie met plaatselijke clubs de Volharding, Voorwaarts en Victoria meer gezicht en mogelijkheden. In 1910 verhuisde men naar Vlaardingen-Oost en later naar een terrein aan de Kethelweg en de gouden tijden breken aan. Na kampioenschappen in 1929,1930 en 1931 moesten er beslissingswedstrijden worden gespeeld tegen resp. Excelsior, Xerxes en VUC voor promotie, maar tot grote teleurstelling werd er driemaal verloren en bleef de club 2e klasser. De terugslag volgde een jaar later met een degradatie naar de 3e klasse.

Toch ging de zon weer schijnen, na o.a. de ingebruik name van de complete sportaccommodatie van De Lever Zeep Maatschappij.

Afbeeldingsresultaat voor lever zeep maatschappij

De firma was producent van o.a. Sunlight en ging een fusie aan met Margarine Unie en zo vormde zich in 1930 de Unilever. Een aantal afdelingen verhuisden van Vlaardingen naar het Unilevergebouw te Rotterdam waardoor de sportvelden met kantine en kleedkamers vrijkwamen en overgedragen werden aan Fortuna VL.’Zilveren jaren’ volgden gedurende 1941-1943 met twee kampioenschappen en een promotie naar de 2e klasse. Oud Feijenoord speler en international Puck van Heel was een moment trainer van de Fortuna VL selectie.


Fortuna Vlaardingen 1957 . Staand: Arie Jansen, Piet v Berkel, W. v Wolferen, Gerrit Swaneveld, A.v d Berg, J. v d Berg jr, Zittend: I.L, Smits, A. Verburgh, J.M. de Leeuw, Roel Hiwat, en Jan Bouwman.

Onrustige bestuurlijke tijden volgen met een keuze, ja of nee betaald voetbal. Het is 1955 en de club bestaat 50 jaar. De viering wordt met een jubileumwedstrijd tegen Feijenoord afgerond en de amateurperiode afgesloten. Vlaardingen is een semi-professionele voetbalorganisatie rijker. In de jaren vijftig werd Vlaardingen door het Ministerie van Ruimtelijk Ordening aangewezen als groeikern voor de Randstad. Met een explosieve stijging van het aantal inwoners in het achterhoofd, besloot het bestuur van Fortuna in 1955 tot deelname aan het betaald voetbal. Het betaald voetbal werd door de bevolking met veel enthousiasme ontvangen. De verwachting was dat de havenstad binnen tien jaar meer dan 120.000 inwoners zou tellen. Met die gedachte in het achterhoofd ging Fortuna het profavontuur aan. Op de Algemene Ledenvergadering van 18 maart 1955 ging een ruime meerderheid (94 voor, 14 tegen) akkoord met beroepsvoetbal.

1959 Fortuna Vlaardingen Staand: A.Niezen, A.E. Jansen, J. de Leeuw, Roel Hiwat, j. v d Berg en I.L.Smits Knielend: J. Kooiman, B.J. Schafman, M. Weber, L. de Korver en A. van de Berg.

Fortuna eindigt in het eerste semi-profjaar als vierde na een spannende kwalificatie wedstrijd in Amersfoort op Birkhoven door winst met 2-1 op Tubantia waardoor de club in de 1e divisie gaat spelen.

Jan Bouman

Op de promotie volgde een anoniem seizoen in de eerste divisie B maar toch Fortuna zat erbij en dat gaf een goed gevoel bij de aanhang maar men hoopte op beter. Helaas ook de seizoenen erna, toen Fortuna was geswitcht naar de eerste divisie A, vielen de resultaten tegen. Een elfde plaats was de beste eindrangschikking. Pas met de komst van Rinus Gosens als hoofdtrainer in het seizoen 1961-1962 kwam daar verandering in. Gosens kneedde de groep tot één geheel. Samen met DHC en Sittardia streed Fortuna om het kampioenschap. Vijf duels voor het einde had Sittardia nog zeven punten voorsprong op Fortuna. Ook DHC stond er beter voor dan de Vlaardingers. Het was echter zo’n seizoen waarin alles lukte. Er werd met 5-1 gewonnen van Vitesse. Haarlem moest er met 8-2 aan geloven. Omdat Sittardia ineens alles begon te verliezen, kwam het aan op de laatste wedstrijd. Jan Bouman: ‘Wij moesten tegen DHC, dat één punt meer had dan wij. De winnaar zou kampioen worden, bij een gelijkspel maakte Sittardia nog kans op de titel. Het werd 2-0 en wij waren kampioen. Een hoogtepunt in de geschiedenis van Fortuna.’

Fortuna VL kampioen (tegen DHC 2-0) 27 mei 1962
Spelers Fortuna v.l.n.r., Ger Robbemond, René Hagenaars en Jan Baksteen.

Omdat het betaald voetbal nog twee eerste divisies kende, moesten beslissingswedstrijden uitmaken welke club zou promoveren naar de eredivisie. De dubbele confrontatie met Heracles, was ook een direct duel tussen de goalgetters van dat seizoen: de Heraclied Joop Schuman (47 goals) en Jan Bouman (35). Behalve Jan droegen overigens ook zijn broers Cees en Joop het roodgele tricot van Fortuna. Mede door het geblesseerd uitvallen van Bouman kwam Fortuna op eigen veld niet verder dan 0-0. Meer dan 12.000 toeschouwers kropen die dag samen rond het Fortuna-veld. Het stadion had maar één ingang, waardoor de enige kassa het door de mensenmassa begaf.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is download-1.jpg
Jan Bouman speelde ook drie jaar in een Sparta shirt

Clubarchivaris Rien Stolk was bij het thuisduel tegen Heracles een van de gelukkigen die een kaartje had weten te bemachtigen. Veel van de wedstrijd heeft hij echter niet gezien. Te druk. Toch heeft die dag een onuitwisbare indruk op hem achtergelaten: ‘Zo druk is het daarna nooit meer geweest. De hele stad leek te zijn uitgelopen. Het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen, want de capaciteit van het stadionnetje was niet meer dan 10.000.’ De return in Almelo, met een geblesseerde Bouman op de tribune, werd met 1-0 verloren.

Beelden uit 1962 van de terugwedstrijd Heracles-Fortuna Vlaardingen 1-0 om promotie naar de Eredivisie

Het seizoen daarna verliep beter dan verwacht en werd afgesloten met een zevende plaats. Jan Bouman was in de 1e divisie, periode 1962/1963 topscorer en stond erg in de belangstelling van RBC en DFC. Maar de club die toehapte leek  GVAV uit Groningen. Zij hadden 75.000 gulden over voor de aanvaller, maar Jan sloeg het aanbod af omdat hij bij zijn familie in Vlaardingen wilde blijven. Zijn prestaties bleven ook niet onopgemerkt bij de bondscoach Elek Schwartz. Hij zat bij de voorlopige selectie, maar viel uiteindelijk toch af.

Dirk van Everdingen 1931

Waardoor er in de Fortuna VL. historie geen enkele speler voor het Nederlands elftal heeft gespeeld. Dirk van Everdingen is de enige speler van Fortuna Vlaardingen die ooit geselecteerd is voor het Nederlands Elftal. De aanvaller was reserve bij de met 6-3 verloren uitwedstrijd tegen Zwitserland op 2 november 1930. In het seizoen 1963/64 werd het laatste hoogtepunt bereikt: het bereiken van de halve finales van de KNVB beker. In de kwartfinales werd Feyenoord met 3-2 verslagen in de eigen Kuip, maar ze degradeerden dat seizoen ook naar de tweede divisie.

Sparta inclusief Jan Bouman 29 augustus 1965. Staand v.l.n.r. Theo Laseroms, Hans Eijkenbroek, Hans Bentzon, Gerrie ter Horst, Ton Kemper, zittend v.l.n.r. Pim Doesburg, Gerard van de Kerkhof, Jan Bouman, Charly Bosveld, Ole Madsen en Henk Prinsen.

Ook werd clubicoon Jan Bouman voor 50.000 gulden aan Sparta Rotterdam verkocht. Na 3 seizoenen Spangen keert hij in 1968 terug naar Vlaardingen. In dat seizoen werd er promotie afgedwongen naar de Eerste Divisie.  In seizoen 1969/70 degradeerde de ploeg door een achttiende en laatste plaats terug naar de Tweede divisie. De grens van wat mogelijk was is bereikt en reikt niet veel verder is de algemene opinie.

De voorspelde groei van de gemeente Vlaardingen bleef uit, de potentie niet gerealiseerd, waarop de Fortuna Vlaardingen terugkeerde naar de amateurs en de schulden van de vereniging werden overgenomen door de gemeente Vlaardingen. Aanvankelijk wees de KNVB het verzoek van FC Vlaardingen ’74 om deel te mogen nemen aan het betaald voetbal af. De club stapte naar de rechter, die op 11 juli 1974 besloot dat de bond FC Vlaardingen moest toelaten maar de club was een kort leven beschoren.