BVC Amsterdam

BVC Amsterdam werd op 1 juni 1954 opgericht als semiprofclub binnen de voetbalbond NBVB. In de tijd dat Amsterdam in de NBVB actief was, speelde de club in Duivendrecht en op het Sportpark in Hilversum.

 De club kreeg de bijnaam “Zwarte Schapen” en komt vermoedelijk door het spelen voor de ‘Wilde” bond de NBVB. Na ongeveer tien speelrondes kwamen de KNVB en de NBVB in november 1954 plots tot overeenstemming en besloten samen te gaan.

De lopende competitie werd afgebroken. Fusies volgens de nieuwe regels van de KNVB zagen er zo uit Rapid’54 +Juliana =Rapid JC. Kerkrade+Bleijerheide= Roda Sport. Sportclub Venlo’54 + VVV = VVV.  Den Haag+ Rotterdam= Holland Sport. Utrecht werd Elinkwijk. De Twentse profs samengevoegd tot Tubantia.  Inmiddels  werden Amsterdam en Blauw-Wit de vaste bespelers van het Olympisch stadion. 

De vermogende Dingeman Stoop , voorzitter van BVC Amsterdam en succesvol zakenman, contracteerde in korte tijd bekende spelers als International Hans Boskamp van Ajax, doelman Herman v Raalte en Hannie Tolmeijer van Blauw-Wit, Bram Wiertz , Jan Klein en Josje Vonhoff van DWS de  International Joop de Kubber en Cees Kick van de Volewijckers .  BVC Amsterdam zou vier jaar blijven bestaan. De beste resultaten werden behaald in het seizoen 1956/1957, toen de club op een dertiende plaats in de eredivisie eindigde. Dat rivaal Ajax uitgerekend in het eigen Olympisch stadion dat jaar kampioen werd met een 1-5  overwinning was voor anti Ajax man voorzitter Dingeman Stoop zuur. De sportieve resultaten bleven ondanks de nieuwe spelers tegenvallen en ook financieel ging het beroerd.

De stadion huur werd een molensteen en de toeschouwers aantallen waren onvoldoende. In de zomer van 1958, vier jaar na de oprichting van de BVC Amsterdam, werd de club samengevoegd met DWS. De nieuwe fusienaam werd DWS/A. 

Hans Boskamp: De alleskunner.

Hans, geboren als Johan Hendricus Gerardus Hoelscher op 7 mei 1932 te Rotterdam. Nadat het gezin naar Amsterdam verhuist meldde Hans zich aan bij de voetbalclub AFC Ajax. Hij doorliep de jeugdelftallen en maakte rond 1949 zijn debuut in het eerste van de club. Boskamp was een linksback. Doordat hij graag opkwam, wat in het voetbal in de jaren vijftig ongebruikelijk was voor een verdediger, werd hij door het publiek en zijn medespelers vergeleken met de Belgische voetballer Léopold Anoul. Boskamp speelde bij Ajax onder andere samen met Rinus Michels en Bobby Haarms. Op 21 september 1952 maakte hij tegen Denemarken zijn interlanddebuut voor het Nederlands elftal.

1953 Nederland – Zwitserland 1-2 Olympisch Stadion staand uiterst rechts Hans Boskamp 

Tot 1954 kwam hij vier keer uit voor Oranje. Hij beweerde recordreserve te zijn bij Nederland en organiseerde in oktober 1960 bij een uitwedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije een ‘jubileumfeest’ ter gelegenheid van zijn vijftigste reservebeurt. In werkelijkheid zat Boskamp in totaal zeven keer op de bank bij interlands.

In 1954 verkaste Boskamp van Ajax naar profclub Amsterdam, die werd opgericht om deel te nemen aan de profcompetitie van de NBVB. Nadat de competities van de NBVB en de KNVB in november 1954 werden samengevoegd, ging de club verder onder de naam BVC Amsterdam. Na de fusie met DWS tot DWS/A in 1958, kwam Boskamp tot en met seizoen 1961/62 uit voor de nieuwgevormde ploeg.

DWS.A. 1959 uiterst rechts Hans Boskamp

In april 1957 liep hij een ernstige hoofdblessure op na een botsing met Jo Toennaer van MVV. Hij had een breuk in het voorhoofdsbeen en door een operatie moesten botsplinters uit het hoofd worden verwijderd. In zijn laatste seizoenen als actief voetballer had Boskamp door zijn activiteiten in de showbusiness geregeld geen tijd om te trainen. Naast zijn sportloopbaan heeft Boskamp een studie rechten afgerond, gevolgd door een bankopleiding. Hij was tot 1960 werkzaam als beurshandelaar.

Zanger entertainer Hans Boskamp 1954

Vanaf ongeveer 1954 was hij als toneelspeler verbonden aan de Nederlandse Comedie. Met zijn echtgenote Nan nam hij in 1956 het nummer ‘Aan de Amsterdamse grachten’ van liedjesschrijver Pieter Goemans op, wat de eerste plaatopname van dit liedje is. In 1960 werd hij door zijn buurman Toon Hermans geïntroduceerd bij de Belgische Franstalige chansonnier Jacques Brel. Tijdens concerten van Brel verzorgde Boskamp het voorprogramma. Hij trad in dienst van platenmaatschappij Bovema/EMI en begeleidde artiesten als Charles AznavourDiana Ross en The Jackson Five.

Hans Boskamp met op de achtergrond John Lennon in het Hilton te Amsterdam (1969) Foto Joost Evers ANEFO.

In 1969 begeleidde hij John Lennon en Yoko Ono tijdens hun ‘Bed-In‘ in het Hilton Hotel in Amsterdam. Op het toneel was Boskamp veelvuldig te zien in het stuk Potasch & Perlemoer, dat eerder werd opgevoerd met zijn vader en Johan Kaart in de titelrollen. Hij was producent en had tientallen jaren de rechten om het toneelstuk in Nederland uit te voeren. In 1966 bracht Boskamp de musical Anatevka in Nederland op de planken.

In de televisieserie Floris (1969) van regisseur Paul Verhoeven is Boskamp te zien als Lange Pier. Eerder zong hij als Dirk, de “Griekse gastarbeider”, in de serie Ja zuster, nee zuster het liedje Stroei-voei. Hij speelde rollen in Ti-ta-tovenaarTurks fruitPipo en de Piraten van Toen en Sil de Strandjutter. Voor het kinderprogramma Sesamstraat deed hij de nasynchronisatie van Oscar Mopperkont, het groene wezen dat een vuilnisbak als onderkomen heeft. In 1976 was hij te horen als Zwarte Pier de Zeerover, op het gelijknamige album.
Op 14 maart 2011 werd hij met een herseninfarct in een ziekenhuis in Dordrecht opgenomen. Boskamp overleed ruim een week later op 78-jarige leeftijd.

Dingeman Stoop

Op 19 mei 1957 staat er de hoofdstedelijke derby in een bijna uitverkocht Olympisch Stadion. Ajax heeft de titel voor het oprapen maar dan moet het nog wel even winnen van BVC Amsterdam.  Concurrent Fortuna’54 kan alleen maar hopen dat het fout gaat en daar leek het tot aan de rust op. Amsterdam komt op 1-0.  Dé Stoop kijkt triomfantelijk om zich heen in het stadion waar de dik 50.000 toeschouwers toch vooral zijn gekomen om Ajax kampioen te zien worden.

Olympisch Stadion. 9 september 1956. Staand: Ben Weerink, FerryMesman, Herman v Raalte, Bram Wiertz, Joop d Kubber en Hans Boskamp Zittend: Kees Kick, Jos Vonhoff, Henk v d Sluis, Loek Feijen en Han Tolmeijer:

Maar dan, zo zal het dagblad De Tijd de volgende dag in een ferme kop boven het wedstrijd verslag melden, gaat Loek Den Edel plotseling voetballen en breekt het verzet van Amsterdam. Het wordt uiteindelijk 1-5. Het jeugdige enthousiasme van de Ajax supporters  op de tribunes is zo groot dat het vlak voor tijd het veld op stormt en de Ajax-spelers op de schouders gaan. Scheidsrechter Klaas Schipper gelooft het wel en blaast het eindsignaal. Feest op het veld, maar een kampioensreceptie blijft uit.

Jaap v Praag en Dingeman Stoop (links)geanimeerd ?

Ajax, bij monde van Jaap van Praag hekelt de houding van het KNVB bestuur inzake de kwestie Vladimir “Bobo” Sal ,  een aanvaller uit Zagreb die door Ajax is gecontracteerd wat echter door Stoop wordt betwist. De speler zou zijn woord a lhebben gegeven aan Amsterdam. Het wordt een juridische strijd waarin de KNVB het Ajax bestuur beschuldigt van valse verklaringen en het Ajax bestuur schorst.

Bobo Sal in het BVC Amsterdam shirt die hij nooit zal dragen.

Journalist Kick Geudeker van Sport en Sportwereld duikt in deze affaire en komt tot de slotsom dat Ajax niets valt te verwijten maar dat Dingemans Stoop de feiten heeft verdraaid. De KNVB haalt bakzeil, verschoont Ajax en bestraft Dingeman Stoop die geen functie meer mag uitvoeren in het betaalde voetbal echter Dingeman keert even later terug als nog terug nu o.a. als KNVB-bestuurder ?!?  Van Bobo Sal is nadien niets meer vernomen.