BVC Amsterdam

BVC Amsterdam werd op 1 juni 1954 opgericht als semi-profclub binnen de voetbalbond NBVB. Tijdens de korte tijd dat Amsterdam bij deze alternatieve bond actief was, speelde men in Duivendrecht en op het Sportpark in Hilversum. Oprichter van de club was zakenman Dingemans Stoop. De ras Amsterdammer zorgde voor het geld, kocht spelers en werd voorzitter. Kortom Dé Stoop was Betaald Voetbal Club Amsterdam.  BVC Amsterdam zou vier jaar blijven bestaan tot 1958.

28 augustus 1954. BVC Amsterdam-Rapid ’54 2-3 uit Heerlen. Een vriendschappelijke wedstrijd in Duivendrecht ter voorbereiding op het eerste prof-seizoen. De return een week later werd met 3-5 gewonnen.

De club kreeg de bijnaam “Zwarte Schapen” wat vermoedelijk komt door het spelen voor de ‘Wilde” bond. De KNVB weigerde tot dan om profvoetbal toe te staan en zo liepen er twee competities naast elkaar. De eerste officiële wedstrijd is op 12 september 1954. Op het menu staat BVC Amsterdam- Rotterdam en er wordt gespeeld op het Sportpark te Hilversum. De maandag kranten commentaren zijn niet complimenteus:

13 september 1954: Dagblad Het Vrije Volk. We zien hier een aanval van Amsterdam, met links Jos Vonhoff, keeper Wim Landman en rechts Gallis.

Na ongeveer tien speelrondes kwamen de KNVB en de NBVB in november 1954 plots tot overeenstemming en besloten samen te gaan. Zeist zag de populariteit van de nieuwe bond toenemen een was bang de grip op het voetbal te verliezen.

1954. Willekeurige volgorde: Keeper Herman Raalte,Tolmeyer en Mesman allen ex Blauw-Wit, Meyer en Vonhoff beide ex DWS, Smid ex AFC, Boskamp ex Ajax, Gallis ex RCH, Barends ex Haarlem, Kick ex Volewijckers en Stricker ex Zeeburgia. TDW terrein Duivendrecht.

De lopende competities werd afgebroken en BVC Amsterdam kreeg met tachtig andere verenigingen een prof-licentie en toegang tot de eerste officiële profcompetitie in Nederland, Inmiddels  werden Amsterdam en Blauw-Wit de vaste bespelers van het Olympisch stadion. 

Dé Stoop betaald en bepaald.

De vermogende Dingeman Stoop contracteerde in korte tijd bekende spelers als international Hans Boskamp van Ajax, doelman Herman v Raalte en Hannie Tolmeijer van Blauw-Wit, Bram Wiertz , Jan Klein en Josje Vonhoff van DWS, de  international Joop de Kubber en Cees Kick van de Volewijckers.  De resultaten in het eerste volledige voetbalseizoen 1954/1955 waren bemoedigend. Door de goede uitslagen in volgende periode 1955/1956 wisten de Zwarte Schapen zich zelfs voor de eredivisie te plaatsen.

Olympisch Stadion. 9 september 1956. Staand: Ben Weerink, FerryMesman, Herman v Raalte, Bram Wiertz, Joop d Kubber en Hans Boskamp Zittend: Kees Kick, Jos Vonhoff, Henk v d Sluis, Loek Feijen en Han Tolmeijer:

In dit seizoen heeft Amsterdam uit bij Ajax voor een stunt gezorgd door met 2-3 te winnen. De hoop was groot om de grote broer in de return nog een keer een loer te draaien. Op 19 mei 1957 staat er de hoofdstedelijke derby in een bijna uitverkocht Olympisch Stadion. Ajax heeft de titel voor het oprapen maar dan moet het nog wel even winnen van BVC Amsterdam.  Concurrent Fortuna’54 kan alleen maar hopen dat het fout gaat en daar leek het tot aan de rust op. Amsterdam komt op 1-0.  Dé Stoop kijkt triomfantelijk om zich heen in het stadion waar de dik 50.000 toeschouwers toch vooral zijn gekomen om Ajax kampioen te zien worden. Na de rust zijn de zaken omgekeerd en veegt Ajax met 1-5 de Zwarte Schapen van het veld. De volgende ochtend zal Dé Stoop -als anti Ajax man, knarsetandend de volgende krantenkop lezen.

20 mei 1957: Het Vrije Volk.

Dat eerste jaar op het hoogste podium 1956/1957, wist de club zich met een dertiende plaats knap te handhaven. Toch is dit niet waarvoor Dé Stoop zijn portemonnee heeft getrokken. Hij wil meer beter en hogerop. De sportieve resultaten bleven ondanks de nieuwe spelers in zijn beleid, tegenvallen en ook financieel ging het beroerd. De stadion huur werd een molensteen en de toeschouwers aantallen waren onvoldoende. Toen eind van het seizoen 1957/1958 BVC Amsterdam zich maar net wist te handhaven had de voorzitter zijn plan al klaar liggen.

Dé Stoop lanceert Plan B met DWS A.

In de zomer van 1958, vier jaar na de oprichting van de BVC Amsterdam, werd de club samengevoegd met DWS en leeft verder onder de fusienaam DWS/A. Mogelijk dat Stoop ten diepste de grote opponent van Jaap v Praag en Ajax wilde worden. Dit laatste is een aanname.

1959/1960. DWS.A. Uiterst rechts Hans Boskamp en uiterst links staand trainer Hans Croon.

Clubicoon: Hans Boskamp de alleskunner.

Hans is geboren op 7 mei 1932 als Johan Hendricus Gerardus Hoelscher te Rotterdam. Nadat het gezin naar Amsterdam verhuist meldde Hans zich aan bij de voetbalclub AFC Ajax. Hij doorliep de jeugdelftallen en maakte rond 1949 zijn debuut in het eerste van de club. Boskamp was een linksback. Doordat hij graag opkwam, wat in het voetbal in de jaren vijftig ongebruikelijk was voor een verdediger, werd hij door het publiek en zijn medespelers vergeleken met de Belgische voetballer Léopold Anoul. Boskamp speelde bij Ajax onder andere samen met Rinus Michels en Bobby Haarms. Op 21 september 1952 maakte hij tegen Denemarken zijn interlanddebuut voor het Nederlands elftal.

1953 Nederland – Zwitserland 1-2 Olympisch Stadion staand uiterst rechts Hans Boskamp 

Tot 1954 kwam hij vier keer uit voor Oranje. Hij beweerde recordreserve te zijn bij Nederland en organiseerde in oktober 1960 bij een uitwedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije een ‘jubileumfeest’ ter gelegenheid van zijn vijftigste reservebeurt. In werkelijkheid zat Boskamp in totaal zeven keer op de bank bij interlands. In 1954 verkaste Boskamp van Ajax naar de net opgerichte BVC Amsterdam. Na de fusie met DWS tot DWS/A in 1958, kwam Boskamp tot 1962 uit voor de nieuwgevormde ploeg. In april 1957 liep hij een ernstige hoofdblessure op na een botsing met Jo Toennaer van MVV. Hij had een breuk in het voorhoofdsbeen. In zijn laatste seizoenen had Boskamp door zijn activiteiten in de showbusiness geregeld geen tijd om te trainen.

Zanger entertainer Hans Boskamp 1954
Hans Boskamp met op de achtergrond John Lennon in het Hilton te Amsterdam

Naast zijn sportloopbaan heeft Boskamp een studie rechten afgerond, gevolgd door een bankopleiding en was hij tot 1960 werkzaam als beurshandelaar. Vanaf ongeveer 1954 was hij al toneelspeler verbonden aan de Nederlandse Comedie. Met zijn echtgenote Nan nam hij in 1956 het nummer ‘Aan de Amsterdamse grachten’ van liedjesschrijver Pieter Goemans op, wat de eerste plaatopname van dit liedje is. Hij trad in dienst van platenmaatschappij Bovema/EMI en begeleidde artiesten als Charles Aznavour, Diana Ross en The Jackson Five. In 1969 begeleidde hij John Lennon en Yoko Ono tijdens hun ‘Bed-In‘ in het Hilton Hotel in Amsterdam. In de televisieserie Floris (1969) van regisseur Paul Verhoeven is Boskamp te zien als Lange Pier. Eerder zong hij als Dirk, de “Griekse gastarbeider”, in de serie Ja zuster-nee zuster –het liedje: Stroei-voei. Op 14 maart 2011 werd Hans met een herseninfarct in een ziekenhuis in Dordrecht opgenomen. Hans Boskamp alias Johan Hendricus Gerardus Hoelscher overleed op 21 maart op 78-jarige leeftijd.

Affaire Stoop versus v Praag.

In 1957 kwam Dé Stoop in opspraak door een opmerkelijke affaire. Ajax, bij monde van Jaap van Praag hekelt de houding van het KNVB bestuur inzake de kwestie Vladimir “Bobo” Sal ,  een aanvaller uit Zagreb die door Ajax is gecontracteerd wat echter door Stoop wordt betwist. De spits van Dinamo Zagreb Vladimir ‘Bobo’ Sal had een “voorcontract” getekend bij Ajax. Stoop beweerde echter dat Sal al een contract bij zijn club had getekend. Vervolgens beweerde Bobo Sal dat hij door het Ajax-bestuur ontvoerd zou zijn en gedwongen was te tekenen. Hierop werden drie Ajax-bestuursleden door de KNVB geschorst.

Bobo Sal in het BVC Amsterdam shirt die hij nooit echt zal dragen.

Journalist Kick Geudeker van Sport en Sportwereld duikt in deze affaire en komt tot de slotsom dat Ajax niets valt te verwijten maar dat Dingemans Stoop de feiten heeft verdraaid. De KNVB haalt bakzeil, verschoont Ajax en bestraft Dingeman Stoop die geen functie meer mag uitvoeren in het betaalde voetbal echter Dingeman keert even later als nog terug nu o.a. als KNVB-bestuurder. Van Bobo Sal is nadien niets meer vernomen.

Op 13 januari 1974 kwamen de heren elkaar opnieuw tegen in het Olympisch Stadion. Jaap v Praag nog steeds als voorzitter van Ajax en Dé Stoop nu als voorzitter van FC Amsterdam. De FC ontstond in 1972 uit een fusie tussen Blauw-Wit en DWS. In 1974 sloot de profafdeling van De Volewijckers zich aan bij de club, die als thuisbasis het Olympisch Stadion had. Het voetbaltenue van de voormalige eredivisionist bestond uit een wit shirt en een rode broek.Het lijkt een geanimeerd gesprek waarin het verleden is verwerkt. Mogelijk heeft Stoop hier in voorgevoel heeft want dat zou zijn glimlach kunnen verklaren. FC Amsterdam- Ajax 1-0. Dingeman Stoop geboren op 22 oktober 1919 in Amsterdam overleed in zijn Amsterdam 12 februari 2007.