Helmondia’55

Helmondia van 1916 was een arme straatclub: zo was hun eerste voetbal een afdankertje, de eerste kleedkamer een droge sloot en het eerste voetbalterrein een ‘gekraakt’ lapje heidegrond.

Helmondia speelde in de Rooms Katholieke Federatie (RKF) en werd daar kampioen in de Tweede Klasse. Het eerste dieptepunt volgde razendsnel. In 1928 bleek de kampioen van nog maar drie jaar eerder op sterven na dood.

1930 voetbalvereniging Helmondia. Knielend v.l.n.r. : Frans van Os, Jan v.d. Berg, Willem v. Lierop, Coen v.d. Kerkhof en Harry v. Immeren. Staande : E. Klein, Frans Otten, M. v.d. Reek, Hub Vogels, Jan Verschuren, P. v. Diepen en voorzitter Claus

In de periode 1929-1931 speelde Helmondia zelfs in geen enkele competitie.  De eer van het rooms-katholieke voetbal in Helmond werd met verve hoog gehouden door de jonge club Kolping, genoemd naar priester Adolph Kolping. Pas in 1934 keerde Helmondia, met een bevlogen nieuwe voorzitter, nieuwe bestuursleden en nieuwe ambities, terug aan het front.

Uit het sportblad ‘De Zuid-Willemsvaart‘ van 21 augustus 1935: Helmondia’s nieuwe terrein. Wat clubliefde tot stand kan brengen. We weten allemaal dat het oude terrein geen beste naam had. Het was een nogal ongelijkmatige kale met plukken gras die zoo stug waren als kippengaas. Er werd een nieuwe terrein ingehuurd even verder de voetbaldijk op. Het hele terrein werd omgeploegd en opgehoogd en er zijn tientallen vrachtauto’s grond opgekomen. Vooral de egalisering met doormiddel van waterpas en lint is een knap stuk werk want het veld is zoo effen geworden als een biljartlaken. Het veld met zijn internationale afmetingen van 110 bij 73 meter maken een werkelijk grootschen indruk. De Helmondianen hopen bij ingebruikneming van den nieuwe grasmat op een overwinning tegen het sterke WVVZ .Aanvang onzen wedstrijd om half drie. Terrein Bakelscheweg. Ingang als voorheen.
Good Luck, Rood- Zwarten !

Al in 1936 promoveerde de ploeg opnieuw naar de Tweede Klasse en werd bovendien de halve finale in de strijd om de KNVB-beker bereikt.

1935 Helmondia. Staande: Louis Kerren, Harrie van Eemeren, Frans Otten, Rain v.d. Kerkhof, Hein Koolen, J. v.d. Berg en scheidsrechter Elbrink. Midden : K. Waijers, Huub Vogels, H. Timmers. Zittend : J. Verhoeven, W. Kroese, P. v. Grinsven

Mede door de oorlog duurde het vervolgens tien jaar voordat Helmondia de Eerste Klasse bereikte. Op dat niveau is het jammer genoeg altijd vallen en opstaan gebleven: soms deed de club mee om het kampioenschap, soms werd gestreden tegen degradatie. In 1951 werd die strijd verloren…In 1952 en in 1954 werd Helmondia vervolgens weer de kampioen van de 2e Klasse. Promotie zat er net niet in, maar het betaalde voetbal lonkte.

20 juni 1955 Vriendschappelijk Helmondia – Valencia 1-2 Valencia in het wit met uiterst rechts Faas Wilkes. Faas speelde een halve wedstrijd. Helmondia met aanvoerder v. Berlo.

Het betaalde voetbal lonkte. Maar met vier Helmondse verenigingen zouden de recettes wel erg mager worden en de gemeente subsidie verdeeld over al deze clubs per saldo ook. Pogingen om de vier grote Helmondse verenigingen (Helmondia, Helmond, MULO en Kolping SDW) samen te voegen tot één sterke club mislukten, maar uiteindelijk vonden in ieder geval Helmondia en Kolping elkaar. In juni 1955 ging de kogel door de kerk er kwam een fusie. De R.K. Sportclub Helmondia ’55 Voetbal, atletiek, boksen, was een feit.

In gloedvolle bewoordingen sprak de Deken van Haaren in 1955 zijn tevredenheid uit over het samengaan van de beide voetbalclubs:
H. V. V. Helmondia en R. K. S. V. Kolding. Achter de Deken de Ereraad, bestaande uit de heren B. v/d Lande, Rud Raymakers Jr., burgemeester dr j. Sweens, en Dhr. Stan van Asten.

De discussie tussen de KNVB en NBVB over niet of wel betaald voetbal is afgesloten in november 1954 wordt bijgelegd. Waarna er een nieuwe competitie wordt opgestart. Een semi-profcompetitie. Aan het eind van dat seizoen 1954/1955 werd Helmondia kampioen in de 2e klasse regio zuid.

De nieuwe fusie naam werd R. K. Sportclub Helmondia’55.
Bij de intrede van het betaald voetbal wordt Helmondia’55 ingedeeld in de 1e klasse B en het jaar daarop promoveerde de club direct naar de 1e divisie.

Stevig in de leden, matig in het resultaat

In 1957 blijkt dat SC Helmondia na inventarisatie een toename van 600 leden de grootste sportclub van Nederland heeft met een totaal van 2000 actieve leden. De spits van de club Hennie Hollink gaat getransfereerd worden naar Rapid JC voor 50.000 gulden. Een meer dan onthutsende nederlaag lijdt Helmondia’55 tegen Xerxes seizoen 1956/57. Notabene thuis voor 2500 toeschouwers kregen de boys met 1-6 klop. Zeker opvallend omdat de club op deze 10e maart op een verdienstelijk 4e plaats staat en Xerxes achtste. Hennie Hollink, die aan het eind van het seizoen gaat vertrekken, scoort een eretreffer via een penalty. Langzaam maar zeker zakt de club verder weg. Helmondia’55 eindigt dat seizoen op een zevende plaats met een doelsaldo van 45 voor en 50 tegen in dertig wedstrijden. De zere plek is de achterhoede. Op 29 mei 1958 is het resultaat nog schraler namelijk 44 voor en 55 tegen met een vijfde plaats van onderen.

Helmondia’55 1e divisie B 1958 / 1959.: staande v.l.n.r. : A. Jetten, A. Hofman, V. Jetten, H. Kornuyt. Midden : Henk v. Berlo, H. Duda. Knielend: M. Driessen, A. Dijsselbloem, H. Honings, B. Claus, P. Merkx

In het seizoen 1960/1961 op 11 juni speelt Helmondia’55 uit op de Dijk tegen Volendam. Volendam kan kampioen worden Helmondia zal degraderen. Het wordt een verpletterende 7-0 nederlaag. Op de Dijk wordt door de ‘wijdbroeken’ het kampioenschap gevierd van de 1e Divisie. Beelden van de 7-0 komen uit de privé collectie van Hennie Boersma. Helaas is er dit seizoen na een goede start niet meer dan een laatste plaats voor de Helmonders en zakt de selectie af naar de 2e divisie. Daar laat de club pas in het seizoen 1964-1965 weer iets van zich horen Het strijd tot het einde toe mee om het kampioenschap, maar door geldgebrek en uiteindelijk kwaliteit lukt het niet een stapje hogerop te doen.

TIJDENS EEN BIJEENKOMST IN HET DOELENHOTEL HEEFT LO BRUNT, SECRETARIS-PENNINGMEESTER VAN DE KNVB, DE TOPSCORER-INSIGNES VAN HET VOETBALSEIZOEN 64-65 UITGEREIKT. VLNR: FRANS GEURTSEN (DWS/GOUD), HANS ROORDINK (ENSCHEDESE BOYS/ZILVER), K.B. VAN D. LINDEN (HELMONDIA 55/ BRONS) EN LO BRUNT.

De beste voetballers moeten worden verkocht en na het seizoen 1966-1967 vinden we Helmondia’55 terug op de veertiende plaats van die Tweede Divisie. De club staat er slecht voor; Helmondia’55 dreigt haar licentie voor het profvoetbal te moeten inleveren. De redding van het betaald voetbal in de stad is de oprichting van een nieuwe professionele stichting, Helmond Sport is de naam.

Andries (“André”) Hendrik Roosenburg

André geboren op 18 augustus 1923 En omdat betaald voetbal er in Nederland maar nooit van lijkt te komen, gaat Roosenburg in 1949 naar de Italiaanse topclub Fiorentina. Fiorentina had het kolossale loon van 100.000 gulden voor hem over, nadat de onderhandelingen met het Franse Olympique Nimes op niets was uitgelopen. In Italië scoort het ‘kanon van Sneek’ in 59 wedstrijden 18 doelpunten. Hij is een van de eerste profs en dat heeft hij geweten. Zijn naam is besmet. Roosenburg mag niet meer voor het Nederlands elftal spelen en bij zijn terugkeer in 1953 schorst de bond hem voor anderhalf jaar. In 1954 wordt het profvoetbal in Nederland ingevoerd. Dat betekend dat zijn schorsing zal worden opgeheven.

Hij gaat als prof aan de slag bij Helmondia’55 van 1955 t/m 1958. André Roosenburg is het type ‘stormram’. Hij was een beul van een midvoor; meer dan 1 meter 90, voorzien van een keihard schot. Die kwaliteiten brachten hem massa’s doelpunten voor heel veel clubs. Een goede kopper met een neus voor doelpunten. Hij is stoer, agressief en vrij handig met de bal. Hij switcht graag van positie en kan hard schieten. Andre komt tot negen interlands. Hij speelt 807 minuten en maakt één doelpunt. Die treffer maakt hij bij de Olympische Spelen 1948 in Engeland. In Portsmouth wint Oranje  3-1 van Ierland.
Enerzijds werd hij geprezen om zijn doorzettingsvermogen aan de andere kant werd herhaaldelijk gewezen op zijn beperkte techniek. In het Oranje elftal waren technici als Abe Lenstra, Kees Rijvers en Faas Wilkes zijn ploeggenoten. Een hernia betekende in 1959 het einde van zijn loopbaan, hij was toen 36 jaar. Hij zet zijn carrière voort als trainer bij Helmondia’55 en Leeuwarden en stopt twee jaar later.

Voetbal in Helmond krijgt een nieuwe kans

Afbeeldingsresultaat voor helmond sport logo

Op 27 juli 1967 ontstaat hierdoor Helmond Sport. De nieuwe club neemt de licentie van Helmondia ’55 over. De betaalde en amateur tak gaan scheiden en Helmond Sport gaat verder als profclub. Ruim een week na de oprichting speelt het kersverse Helmond Sport voor het eerst in het professionele voetbal.5 augustus 1967: het nieuwe Helmond Sport wordt voor het eerst gepresenteerd aan het publiek in een wedstrijd tegen Eindhoven.  
Aan de kleuren van de voetballers verandert niets, want ook Helmond Sport gaat spelen in het rood en wit. Daarbij is rood de voornaamste kleur, afgeleid van het Helmondse stadswapen.
Een jaar later promoveert Helmond Sport naar de 1e divisie na een beslissingswedstrijd in en tegen Fortuna Vlaardingen. De 0-1 overwinning werd met een veelbesproken doelpunt van invaller Arie Meeuwsen beslist. Bij het station in Helmond wachtte de ploeg bij terugkeer uit Vlaardingen een ware heldenontvangst. 
Clublied Helmond Sport

Lambert Kreekels: Een geboren goaltjesdief.

Lambert is geboren op 27 januari 1945 en maakte in 1962 zijn debuut in het 1e elftal van Helmondia’55 tegen B.V.V. uit Den Bosch. In dit elftal stonden zeker zeven spelers die uit de eigen jeugdopleiding kwamen. o.a. Wim van de Berk, Leo van de Linden, Cor Clynck, Wim van Duijnhoven en Ad Frie. De trainers tijdens zijn periode waren: De Rooij uit Tilburg, Toon Verbeek uit Den Bosch, Joek Brandes uit Zwolle en Andre Roosenburg uit Sneek.

Lambert heeft een uitgesproken mening over hen “De Rooij was een echte schoolmeester zonder voetbalachtergrond. Met Toon Verbeek klikte het al niet toen ik nog in de betaalde jeugd speelde. Joek Brandes was een trainer die een barbaarse trainingsmethode had. Wij moesten in de voorbereiding duurlopen van wel zeker 1,5 uur doen en hij zelf fietste met een stok in de hand, en als je niet hard genoeg liep kreeg je een tik. Het was een trainer die midden in de groep stond en ook was hij na de wedstrijd niet vies van een biertje. Een paar keer hebben we hem naar huis moeten brengen. 

De resultaten onder hem waren voortreffelijk, we eindigden in de regel bij de bovenste vijf. In het seizoen 1964/1965 eindigde we als tweede in 2e divisie B en hebben we nacompetitie gespeeld tegen AGOVV Apeldoorn winst met 1-6, Xerxes Rotterdam thuis 1-1, en DFC Dordrecht. Bij Xerxes speelde Faas Wilkes nog mee, een van de beste voetballers van Nederland. Tegen DFC thuis was het stadion gevuld met 15.000 duizend toeschouwers. Voor promotie moesten we een beslissingswedstrijd spelen in het stadion van Willem II tegen DFC, helaas verloren we deze met 0-3. In de goeie periode werd er vaak bij een resultaat door een van de supporters (Jan Driessen) na de wedstrijd wat extra’s uitgedeeld aan de groep, want de verdiensten waren niet hoog. Mijn eerste contract was op jaarbasis 600,- gulden, en hiervan moest ook nog belasting worden betaald “. Voor Lambert Kreekels was het niet de vraag of hij er bij moest werken.


23 juni 1968: Fortuna Vlaardingen – Helmond Sport 0-1. Fortuna doelman T. Eikelenboom bedwingt hier het kopduel met Lambert Kreekels. Foto: ANP

Toen Helmond Sport in 1967 de licentie van Helmondia’55 overnam stapte Lambert ook over. “Bij Helmond Sport ging ik jaarlijks 3.000 gulden verdienen”. Op de vraag of hij populair was op sportpark De Braak antwoordt Lambert “Ik denk het niet. Toen ik twee jaar later naar FC Den Bosch ging, vond het publiek dat ik voor het geld koos.” Lambert kwam later ook nog uit voor FC Eindhoven (“Met beide clubs speelde ik in de eredivisie. Eén van de hoogtepunten was in 1968 toen we naar de 1e divisie promoveerden. Ook 24 november 1964 in een vriendschappelijke wedstrijd van Helmondia’55 tegen het Ajax van Rinus Michels. Het was de debuutwedstrijd van Johan Cruijff die een half uur mee speelde”. Johan scoorde niet maar Lambert Kreekels wel. Toch verloor Helmondia’55 het oefenduel met 2-3 van de Amsterdammers. 
Lambert kan zich de piepkleine Cruijff van destijds nog goed herinneren. “Ondanks zijn lengte maakte hij grote indruk op mij. “Hij viel meteen op. Een snotjongen die grote spelers zoals Wim Suurbier en Piet Keizer aanstuurde. Hij deelde echt de lakens uit op het veld. En dat heeft ie heel zijn leven gedaan. Binnen en buiten het veld.” Sinds die ene dag is Kreekels fan geworden van de legendarische nummer 14. “Cruijff was weergaloos. Een echte leider.” “Van 1965 tot 1966 zat ik in militaire dienst in Vught, Kampen en Maarn en speelde ik in het Nederlands Militaire elftal. Daar maakte ik ook kennis met Dick van Dijk die toen nog bij SVV speelde. De trainer was Jan Zwartkruis. Mijn teamgenoten waren o.a. : Heinz Stuy (Telstar later Ajax), Epi Drost van Wageningen en FC Twente, Rob Jacobs en Peter Jacobs van Feyenoord, Cor Stolzenbach van Wilhelmina uit Den Bosch en Dick van Dijk van SVV,FC Twente, Ajax en Nice. Ik vond het een heerlijke tijd met dat elftal waarmee we door heel het land wedstrijden speelden. De voetbalsport maakte mijn diensttijd heel prettig want eigenlijk had ik een behoorlijke hekel aan de militaire dienst. Na 18 maanden in juli 1966 zwaaide ik af “.

Het verhaal gaat, dat Rinus Michels ooit voor Lambert op de tribune heeft gezeten. De trainer van Ajax zag hem spelen tegen Cambuur en een week later tegen RCH uit Heemstede. Wellicht dat het kwam omdat hij toen uit de wedstrijd werd gespeeld door Johan Neeskens, want van Rinus Michels heeft Lambert Kreekels nooit meer wat gehoord.

Lambert Kreekels is een begrip op Sportpark De Braak in Helmond Met zijn 78 goals is hij nog steeds eeuwig topscorer van Helmond Sport. “Toen was ik een linksbinnen, een spelbepaler. In latere jaren heb ik ook op het middenveld of als valse rechtsbuiten gespeeld. Ik was geen werker maar ik stond vaak op de goeie plek. Mijn eerste sliding maakte ik toen ik 29 jaar was”.